Terugblik KVO overleg 22 oktober
Met de Gemeente Utrecht, brandweer, U-Safe en anderen is op dinsdag 22 oktober weer constructief overleg gevoerd over de manieren om Lage Weide schoon, heel en veilig te houden. Een greep uit de onderwerpen die zijn besproken en waarover goede werkafspraken zijn gemaakt:
1. Geparkeerde trailers veroorzaken (verkeers)onveiligheid
Wat is het probleem?
Op het hele bedrijventerrein (maar vooral in de wijk rondom de Savannahweg) worden trailers langdurig geparkeerd die zorgen voor milieuproblemen, zichtoverlast en verkeersonveilige situaties. Het is ergernis nummer 1 in de lijst met meldingen bij PMLW.
Wat is afgesproken?
We hebben een samenhangend pakket van maatregelen afgesproken, met de invoering van venstertijden in de wijk met het meeste overlast.
De venstertijdenregeling zal voor het eind van dit jaar worden ingevoerd.
2. Parkeerplaats op hoek Isotopenweg als dumpplek
Wat is het probleem?
De parkeerplaatsen staan vol met gedumpte en kapotte auto’s, op en om de plaatsen wordt regelmatig afval gedumpt. De omgeving verloedert hierdoor.
Wat is de oplossing?
De parkeerplaatsen hebben geen functie (meer) en worden weggehaald. De openbare ruimte zal minder uitnodigen tot dumping.
3. Bandendumping
Wat is het probleem?
Met grote regelmaat worden oude banden gedumpt.
Wat is de oplossing?
Meerdere verdachten zijn inmiddels in beeld en worden aangepakt door de politie. Hiertoe is ook overleg tussen U-Safe, Gemeente en Politie over de gezamenlijke aanpak om pakkans van de daders te vergroten.
4. Verkeersdoden op de Niels Bohrweg
Wat is het probleem?
In de afgelopen jaren zijn twee fietsers dodelijk verongelukt op de Niels Bohrweg. Deze weg is niet de enige verkeersgevaarlijke weg op het bedrijventerrein, maar hiervoor zijn wel de meest concrete afspraken gemaakt voor een verbeteraanpak, of in ieder geval een procesaanpak die tot verbeterde verkeersveiligheid moet leiden. Het is daarmee een speerpuntlocatie, die als voorbeeld zou moeten kunnen dienen voor andere wegen waar nog niet zulke concrete afspraken over zijn gemaakt.
Wat is de oplossing?
Verschillende varianten worden uitgewerkt door de Gemeente in haar rol als wegbeheerder en hierover moeten nog besluiten worden genomen. Het ligt voor de hand, dat infrastructurele maatregelen worden genomen waarmee de snelheid van gemotoriseerde voertuigen fors zal worden verlaagd.
5. Cybercrime: 1 op de 5 ondernemers op Lage Weide krijgt ermee te maken
Wat is het probleem?
1 op de 5 bedrijven wordt getroffen door cybercriminaliteit zoals ransomware, CEO-fraude, malware en virussen. Ook op Lage Weide. Dit leidt tot inkomstenderving, imagoschade en soms zelfs faillissementen. Vergelijk dit met een kans van 1 : 250 voor de kans op inbraak. Daarnaast is de gemiddelde schade per incident maar liefst € 300.000,-.
Wat is de oplossing?
Dit is vooral een zaak voor individuele ondernemers zelf, maar collectief informeren en ondersteunen we hen wel. Daarnaast stellen we een collectieve Cybercrime Monitor Lage Weide in, waar bedrijven individueel profijt van hebben en we collectief trends en ontwikkelingen kunnen volgen.
6. Georganiseerde criminaliteit en inmenging
Wat is het probleem?
Georganiseerde misdaad wordt steeds gevaarlijker en we vermoeden dat ook op Lage Weide criminele activiteiten plaatsvinden.
Wat is de oplossing?
Vanuit het landelijk project ‘Missing Link’ wordt onderzocht hoe informatiestromen beter kunnen worden benut bij Politie, Gemeente en andere ketenpartners. Ondertussen werkt PMLW aan het verhogen van de bewustwording bij pandeigenaren van hun eigen verantwoordelijkheid en de risico’s die ze lopen.
7. Opening coffeeshop aan de Elektronweg
Wat is het probleem?
Er zijn plannen om een coffeeshop te openen, waardoor de (gevoels- en verkeers)veiligheid onder druk komt te staan in de omgeving van de Elektronweg / Atoomweg.
Wat is de oplossing?
Eerst nog de nodige formaliteiten worden afgerond, voordat afspraken over passende maatregelen verder worden vastgelegd. Vervolgens vertegenwoordiger coffeeshop in overleg met de Gemeente Utrecht uitnodigen.
8. Auto-inbraken bij leisure ondernemingen
Wat is het probleem?
In het voorjaar en de zomer zijn meerdere autoruiten ingeslagen en laptops e.d. gestolen uit geparkeerde auto’s.
Wat is de oplossing?
Het lijkt erop, dat nog steeds teveel bezoekers waardevolle spullen in hun auto laten liggen. Naast campagnes als ‘auto op slot, buit eruit’ en extra surveillances ligt het dan ook voor de hand dat ze hierop individueel worden aangesproken door de ondernemers.
Meer informatie
Meer weten? Neem contact op met Roeland Tameling via 06-17453490 / roelandtameling@lageweide.nl