Magazijnstellingen van de wieg tot het graf

Waarschuwing vooraf: dit artikel bevat waargebeurde verhalen die soms wat luguber kunnen klinken. Geloof het of niet, maar het gaat over magazijnstellingen. Nieuwe en gebruikte, houten en metalen, grote en kleine. 

Te beginnen met de organisatievernieuwing die PostNL enkele jaren geleden heeft ingezet. Want de  ‘blije dozen’ die aanstaande moeders ontvangen en de geboortekaartjes die je tegenwoordig verstuurt, worden op een andere manier gedistribueerd dan vroeger. De laatste bezorgkilometers worden nu afgelegd vanuit een soort mini distributiecentra. Anders gezegd: de pakketten worden gesorteerd in garageboxen in de wijk. Drie keer raden welk bedrijf voor al die mini distributiecentra in heel Nederland de magazijnstellingen mocht leveren. Meer dan 30 vrachtwagens vol. InderdaadBlock UtrechtSinds 1979 gevestigd op Lage Weide 

Vroeger kocht je hier vooral van die houten stellingen van Lundia en Bruijnzeel, u kent ze vast nog wel. Die systemen worden nog steeds geleverd,  aan MKB-ondernemingen die representatieve stellingen willen hebben. Maar Block Utrecht verkoopt tegenwoordig vooral metalen magazijnmateriaal van Metalsistem uit Italië. Inclusief het meest moderne en nieuwste magazijnsysteem ter wereld. Tegenwoordig is Metalsistem marktleider, maar destijds was het nog flink pionieren. Jent Mollema weet het nog als de dag van gisteren. Hij werd ontvangen door de fabriekseigenaar, logeerde regelmatig bij het gezin thuis en was de derde ondernemer in Europa die het Italiaanse materiaal ging verkopen. Nu word het wereld wijd verkocht naar ca 30 landen .Op zijn bureau staat nog steeds een oorkonde uit Rovereto: “3e Premio FedeltaGrazieIl Presidente Antonello Briosi – il gruppo Metalsistem, Sistemi Strutture per Il Magazzino. 

Tja. In de afgelopen 40 jaar heeft Mollema het nodige meegemaakt. Zo leverde hij onder meer stellingen voor rozenkwekerijen in Tanzania, aan de voet van de Kilimanjaro. De eigenaar van deze kwekerijen begon in 1994 nóg een winstgevende onderneming in die regio. Daarvoor had hij stellingen nodig met een diepte van 0.60 meter en vaklengtes van 1.80 meter met elk 85 centimeter hoogteverschil. Eerst deed hij wat geheimzinnig over zijn plannen. Na een paar gesprekken kwam de aap uit de mouw. In buurland Rwanda werden rond die tijd naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutus vermoord. Hij had de stellingen nodig voor de grafkisten in zijn nieuwe uitvaartonderneming. De een zijn dood is de ander zijn brood.