Terugblik ILW directeurendiner met Jan Rotmans

‘Omarm de chaos: Wat betekent dat voor jullie?’ Dat was de opening van Prof.dr.ir. Jan Rotmans op dinsdagavond 9 november tijdens het ILW directeurendiner. De 25 aanwezige directeuren en bestuurders van ILW-leden werden door Jan Rotmans meegenomen in zijn verhaal over de urgentie en de opgave voor verandering van Nederland.

ILW voorzitter Jos van Rooijen opende het diner en was blij om op deze manier weer bij elkaar te kunnen komen. Een mooi moment om elkaar te ontmoeten en te netwerken bij ILW lid Carlton President Hotel. 

Na het voorgerecht werden de aanwezigen direct door de heer Rotmans op de feiten gedrukt: Volgens het IPCC rapport hebben we nog maar 10 jaar om een catastrofe te voorkomen. Overstromingen zoals afgelopen zomer komen inmiddels al eens in de 10 jaar voor, in plaats van elke 100 jaar waar mee werd gerekend. En wat de rechtszaken tegen de staat en nu Shell bewijzen: als je als bedrijf niet meegaat in verduurzaming, kun jij zomaar eens de volgende zijn. Het is daarmee klaar met de tijd van polderen, maar tijd voor aanpakken.

De komende 10 jaar zijn daarin cruciaal. De afgelopen decennia is namelijk veel te weinig gedaan. Kijk maar eens:

  • In 10 jaar tijd zijn 25 volledig circulaire gebouwen gemaakt, op een totaal van 1 miljoen
  • Is 7 GW zonne-energie (10 miljoen panelen) gerealiseerd, dit moet 70 GW zijn
  • In 4 jaar tijd zijn 2000 huizen gasloos gemaakt, de komende 20 jaar moet dit 2000 huizen per dag zijn!


Conclusie: het moet 10 keer sneller en slimmer


Wat dit betekent voor bedrijven?

Wendbaarheid en veerkracht! Bedrijven moeten wendbaar worden om voortdurend in te kunnen spelen op snelle veranderingen van buiten. En bedrijven moeten veerkrachtig worden om schokken te kunnen opvangen en crisis- en toekomstbestendig te worden. Daarbij geldt: Financieel rendement en maatschappelijk rendement gaan hand in hand. Bedrijven met een positieve maatschappelijke impact blijken veerkrachtiger en wendbaarder.

Wat duurzame bedrijventerrein betreft moeten bedrijven samenwerken aan het verduurzamen van energie, grondstoffen, afval, mobiliteit, klimaatadaptatie en de ruimte zelf. Het laaghangend fruit is namelijk geplukt, nu begint het pas echt:  restwarmte van het ene bedrijf moet de bron voor het andere bedrijf worden. Grondstoffen management moet nog sterker met recyclen en upcyclen. Elektrificatie van mobiliteit en mobility as a service moet nog beter worden opgepakt.

Leiderschap gevraagd!

Je moet tegen de stroom durven in gaan om impopulaire beslissingen te nemen en om te kunnen gaan met weerstand. Fouten durven maken, daarvan leren, proactief zijn en het voorbeeld geven. Er is namelijk geen excuus. Je moet niet wachten op beleid of regelgeving vanuit de overheid maar zelf je lot bepalen. Je moet het doen vanuit je eigen geloofwaardigheid en dit bijvoorbeeld zelf binnen de vereniging regelen. Bijvoorbeeld met initiatieven als het Energiecollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), dat op Lage Weide is opgestart. Maar er is meer nodig!

Het volgende directeurendiner is al gepland en vindt plaats op dinsdag 8 februari. Tijdens dit diner kunnen we in gesprek met burgemeester Sharon Dijksma. Al eerder, op 2 december hopen we iedereen te verwelkomen tijdens het Lagerhuis op Lage Weide.

Overhandiging ECUB handboek verduurzaming bedrijventerreinen aan Jan Rotmans