Wij brengen mensen in beweging
Dat het bijzondere tijden zijn, dat horen en lezen we aan alle kanten om ons heen. Afhankelijk van de invalshoek van de persoon of instantie die de boodschap brengt, moeten we ons voorbereiden op mooie kansen of crisis en kommer en kwel. Dat de coronacrisis een weerslag heeft op de economie en de wereld van werk, wordt dagelijks zowel bevestigd als ontkracht.
“Daar waar tekorten op de arbeidsmarkt in 2019 nog gebruikelijk waren, dachten we dat dat voorlopig voorbij zou zijn. Niets is minder waar; terrassen gaan helaas nog niet allemaal open omdat er geen mensen te vinden zijn. In de zorg zijn nog veel mensen nodig. En ook technisch gekwalificeerd personeel is lastig te vinden, zoals veel bedrijven op Lage Weide wel merken.” Zo schetst Gerrit van Gessel, Regiomanager bij Staatvandienst, de arbeidsmarkt aan het eind van 2021.
Als je geschoren wordt zit je stil?
“De arbeidsmarkt blijkt verhit te raken. Er zijn veel werkgevers op zoek naar nieuwe medewerkers en deze medewerkers blijven veelal zitten waar ze nu zitten. Op zich is dat natuurlijk niet zo vreemd, er is immers een oud spreekwoord: als je geschoren wordt moet je stil zitten” aldus van Gessel.
“Persoonlijk geloof ik meer in het nut van bewegen. Fysiek bewegen om fit en gezond te blijven, maar ook blijven bewegen in het werk. Blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren. Wat wel heel duidelijk is, is dat er eigenlijk niemand is die precies kan voorspellen hoe de arbeidsmarkt er over 10 jaar uit zal zien. Wie had bijvoorbeeld voorspeld hoe we tijdens de coronacrisis zijn gaan werken? Is alles dan veranderd? Nee, dat ligt er een beetje aan wat je voor werkzaamheden deed.”
Wendbare medewerkers
Onderzoek wijst uit dat medewerkers die in staat zijn zich continue te blijven ontwikkelen, de beste kansen hebben op de toekomstige arbeidsmarkt. Zij weten hun vaardigheden te versterken en te vergroten. Hun skills uit te breiden. Die medewerkers zijn bezig met een duurzame en wendbare loopbaan.
“Staatvandienst werkt vanuit de overtuiging dat mensen meer capaciteiten en mogelijkheden hebben dan zij inzetten en vaak zelf weten. Als mensen zich bewust worden van die ‘verborgen kwaliteiten’ en deze nog verder weten te versterken, ontwikkelen mensen zich tot wendbare medewerkers.” Een belangrijke ontwikkeling volgens van Gessel: “De loopbaanconsultants van Staatvandienst gaan het ‘goede gesprek’ aan en brengen daarmee samen met de medewerker het potentieel in kaart. Bewustwording die zowel werknemer als werkgever voordeel brengt. Medewerkers die vanuit een positieve keuze voor het bedrijf werken, of op zoek zijn naar een beter passende werkomgeving, bieden werkgevers ruimte om ook weer nieuwe werknemers te ontvangen.”
Staatvandienst werkt vanuit de vestiging op bedrijventerrein Lage Weide voor Utrecht en omstreken aan het mooier maken van levens en loopbanen. Zo dragen zij bij aan Gezond Stedelijk Leven voor iedereen. Van Gessel tot slot: “Staatvandienst kan daarbij een ingang zijn voor medewerkers die op Lage Weide hun gewenste baan en werkgever zoeken.”