De jongste zoon van Sjoerd van der Maaden heeft een vorm van autisme. Na de beursgang van zijn toenmalige werkgever in 2007 stond de familie op een kruispunt voor de toekomst. Zij kozen voor het avontuur. Tijdens een sabbatical jaar konden zij hun droom verwezenlijken; zeilen rond de Atlantische oceaan. Dit betekende ook dat van der Maaden en zijn vrouw op de boot onderwijs moesten bieden aan de kinderen. En daar zag Sjoerd een klein wondertje; zijn zoon presteerde opeens heel erg goed in deze setting, 50% beter dan op school. Bij terugkomst wist van der Maaden wat hem te doen stond; dit succes vertalen in een bedrijf. Specialisterren was geboren!
Social enterprise
Een IT-bedrijf met een sociale missie, dat is Specialisterren. Een plek waar mensen met autisme kunnen groeien als software test specialisten en soms zelfs tot projectleiders voor klanten als DNB, Geldmaat, Asito, Visma – Raet en Politie ICT. Een bedrijf met maatschappelijke impact én een persoonlijk verhaal. Maar hoe heeft van der Maaden dat voor elkaar gekregen?
‘The next step’ in digitale transformatie
“Mensen met autisme hebben veel talent en ambitie”, vertelt Van der Maaden. “Specialisterren biedt een plek om aan het werk te komen en een persoonlijke groei door te maken. Begeleid door mensen zonder autisme werken zij samen aan projecten in de online- en digitale dienstverlening. Zij ondersteunen bijvoorbeeld innovatieve bedrijven in hun digitale transformatie. Door het automatiseren van testen en het robotiseren van diensten verbetert de kwaliteit van de dienstverlening bij onze klanten.” De sociale missie van het bedrijf is verweven in de bedrijfsvoering. “De kennis en kunde van mensen met autisme is enorm en wij willen graag laten zien dat deze mensen aan de slag kunnen.” Mooie maatschappelijke impact dus en met de continuïteit zit het ook wel goed; sinds 2014 draait Specialisterren autonoom en winstgevend, de jaren voor Corona zelfs met ‘double digits’.
Duurzaam ondernemen is investeren in mensen
Inmiddels wordt 80% van de huidige omzet gerealiseerd door mensen met een vorm van autisme, daarmee hebben de meeste werknemers een vaste baan. Verschillende medewerkers zijn inmiddels doorgegroeid naar een baan bij een nieuwe werkgever ofwel heeft een opdrachtgever ze via Specialisterren vast in dienst genomen. Van der Maaden vertelt dat met name een vaste baan bijdraagt aan persoonlijke en maatschappelijke groei bij de medewerkers: “van Wajong naar bovenmodaal met auto van de zaak!” De meeste medewerkers komen uit Utrecht en hij ziet dat ze in de juiste setting helemaal tot bloei komen. Met hun enthousiasme en kwaliteiten is zijn bedrijf gegroeid en staan ze waar ze nu staan. Als tip geeft van der Maaden dan ook als laatste mee: “Duurzaam ondernemen is investeren in mensen, met maatschappelijk én financieel rendement!”.