Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette Lage Weide op 18 september
Utrecht groen met ondernemers én overheden
Bedrijventerreinen staan weer volop in de aandacht. Niet alleen wordt er naar deze gebieden gekeken om ondernemers voldoende ruimte te geven, steeds meer gaat het om termen als energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en circulaire economie. Tijdens de Groene Gezonde Bedrijventerrein Estafette op Lage Weide in Utrecht, gaan we op zoek naar de juiste manier om een bestaand bedrijventerrein te vergroenen mét de ondernemers.
Hoe kun je als overheid ondernemers stimuleren dat ze aansluiten en daadwerkelijk investeren? Maak de stap van plannen maken naar daadwerkelijke uitvoering. En welke rol speelt parkmanagement daarbij? Op bedrijventerrein Lage Weide laten ze graag zien hoe ze al tot concrete resultaten zijn gekomen. En op welke manier ze het bedrijventerrein willen transformeren tot de groene long van Utrecht.
Praktische informatie
Datum: Maandag 18 september
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur
Locatie: De Hofclub Lage Weide (Niels Bohrweg 121, 3542 CA Utrecht)
Deelname: Gratis
Aanmelden: kennislab.typeform.com/to/hXy6kqZJ
Programma
13.00 Inloop
13.30 Welkom door dagvoorzitter Roeland Tameling,
directeur Parkmanagement Lage Weide
13.35 Welkom door Susanne Schilderman,
wethouder EZ en Circulaire Economie bij gemeente Utrecht
13.45 Keynote speaker: Elwin de Vink,
Business Developer Duurzame Leefomgeving bij Donker Groep
14.10 De aanpak van de kopgroep ondernemers Lage Weide.
Duo gesprek met ondernemers Anne de Roos en Ronald Crombag. Zij vertellen hoe ondernemers op Lage Weide aan de slag zijn gegaan met het droombeeld en het bottom up draagvlak creëren.
14.30 Pauze
14.45 Living Lab Tour Lage Weide:
Kies als deelnemer uit vier ‘living labs’ op Lage Weide. Per casus wordt ter plekke een toelichting door de betrokken ondernemers gegeven.
16.00 Plenaire terugkoppeling
door Roeland Tameling met publiek
16.30 Borrel
Living Labs
UW Werkmaatschappij
Bij UW Werkmaatschappij staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. De vraag: ‘hoe duurzaam kunnen we zijn?’ staat daarbij centraal. Zo werkt UW met een ‘groene meetlat’: hier leren we op interactieve wijze wat dit inhoudt. Ook is UW bezig met de ontwikkeling van een werkacademie: van traditionele werkplek naar een verwelkomende, prikkelarme en drempelvrije plek om samen te komen. Onderdeel daarvan is de ontwikkeling van een groene werknemerstuin die we tijdens de rondleiding bezoeken.
Vigr
Bij Vigr deden we in december mee aan de collectieve bomenplant-actie van ILW. Zelf hebben we ook plannen voor vergroening, zoals een groene gevel, bekijken wij de mogelijkheden voor zonnepanelen voor eigen gebruik en rijden wij voornamelijk hybride en elektrische auto’s. De groene gevel is goed om biodiversiteit en het klimaat binnen te bevorderen, maar het is ook goed voor de uitstraling van ons pand, het bedrijf en het bedrijventerrein. Zo proberen we bij te dragen aan een aantrekkelijke werkomgeving voor onze (potentiële) medewerkers en klanten. Passend bij de dynamische en vitale uitstraling die we als bedrijf nastreven. Met de deelnemers van de estafette gaan we in op (het waarom van) onze ambities, uitdagingen die we tegenkomen en hoe we tot realisatie komen.
Stamhuis
Tijdens de wandeling rond de panden van Stamhuis komen in vogelvlucht al diverse verduurzamingsmaatregelen aan de orde: naast het geven van een impuls aan de aantrekkelijkheid en vergroening van de bedrijfsentrees komen ook de plaatsing van zonnepanelen, batterijen en management van netcongestie aan de orde. Daarna wordt dieper ingegaan op de toekomstplannen en worden op interactieve wijze vragen en inzichten met elkaar gedeeld.
Groenpand
Groenpand helpt je om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Van zonnepanelen en warmtepompen tot groene stroom, groendaken en laadpalen, zij zijn van alle duurzame markten thuis. In de rondleiding met oprichter Joren Harmanny in en rond hun eigen pand komt dit aan de orde. En kun jij je laten inspireren door alle extra initiatieven die zij genomen hebben uit hun drang naar een beter milieu. Bijvoorbeeld hun groene gevel, nestmogelijkheden, wateropslag en vergroening rondom het pand.
Aanmelden
Wil jij deelnemen aan de Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette op Lage Weide? Meld je dan nu aan!
De Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette is een initiatief van ILW Parkmanagement Lage Weide in samenwerking met Stichting Steenbreek, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN), Samen Klimaatbestendig, NL2025 en de natuur en milieufederaties.