Afval als grondstof bij Theo Pouw

Wist u dat Theo Pouw Groep circulaire economie en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan? De bedrijfsactiviteiten zijn dan ook zo ingestoken dat grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt. Een paar voorbeelden:

  • “Onze extractieve reiniger verwerkt jaarlijks 600.000 ton verontreinigd materiaal tot een hoogwaardige vervanger van primair zand voor de beton- en asfaltindustrie.”
  • “Onze breekinstallatie verwerkt jaarlijks ca. 550.000 ton (beton)puin tot granulaat, die grotendeels wordt ingezet als hoogwaardige grindvervanger in de beton- als in de asfaltindustrie en soms als fundatiemateriaal onder wegen.”
  • De granulaat reiniging installatie verwerkt jaarlijks ca. 225.000 ton ballast, dakgrind en puin tot een hoogwaardige vervanger van primair grind in zowel in de beton- als in de asfaltindustrie.
  • “Onze thermische reiniger verwerkt jaarlijks ca. 550.000 ton zwaar verontreinigd materiaal tot klasse industrie zand. Na bewerking in de zeeftoren wordt dit secundaire materiaal hoogwaardig ingezet als vervanger van primair zand en grind in de beton-, cement- en asfaltindustrie. Hierdoor hoeven er minder primaire grondstoffen gedolven te worden.”

Maar wat is circulaire economie eigenlijk? Voor ons betekent circulariteit het oneindig hoogwaardig hergebruiken van grondstoffen. Dit doen wij bij voorkeur op een lokale schaal. Wij ambiëren een afvalvrije economie waarin afval wordt ingezet als grondstof.” Aldus Theo Pouw.

De milieu-besparingen die deze bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen zijn terug te zien in de Milieu Kosten Indicator (MKI) van de producten van Theo Pouw Groep. Het reguliere primaire zand heeft een MKI van 2.036 waar het secundaire zand een MKI heeft van 0. Ditzelfde geldt voor grind. Het reguliere primaire grind heeft een MKI van 0.58 en het secundaire grind heeft een MKI van 0. Bovendien produceert de Theo Pouw Groep cementloos geopolymeer beton. Dit bespaart ca. 42,5% CO2 per m3 ten opzichte van regulier beton.

Meetbaar maken

De Theo Pouw Groep maakt gebruik van Ecochain om de gerecyclede producten op een zo duurzaam mogelijke manier te produceren. En om er zeker van te zijn dat de gerecyclede materialen van goede kwaliteit zijn, worden de effecten van het gebruik van deze gerecyclede materialen regelmatig getest. Ecochain is software waarmee de milieu-impact van de producten en bedrijfsprocessen in kaart wordt gebracht. Op basis hiervan worden afwegingen gemaakt om samenstellingen van producten of installaties aan te passen en zo een product met een zo laag als mogelijke milieu-impact aan klanten te kunnen bieden. Hierin spelen secundaire grondstoffen een grote rol.

Samenwerking

Theo Pouw werkt ook samen met andere bedrijven en leveranciers om kringlopen sluitend te krijgen. Daarnaast levert het bedrijf input bij evenementen over circulariteit die door o.a. gemeenten en provincies worden georganiseerd en om de nieuwe generatie op te leiden in circulariteit. Ook laat de Theo Pouw Groep via stageplekken de studenten praktijkkennis opdoen. Zo worden de stagiairs betrokken bij de bedrijfsprocessen door bijvoorbeeld het ontwerpen van nieuwe installaties. En natuurlijk krijgen stagiairs de kans om namens de Theo Pouw Groep evenementen over circulariteit bij te wonen. 

 

Op dinsdag 2 juni aanstaande vindt een digitale raadsinformatiebijeenkomst plaats van de gemeente Utrecht, met als thema ‘Utrecht Circulair 2020-2023’. Het Parkmanagement Lage Weide heeft inbreng geleverd voor deze vergadering. Dit kunt u lezen door te klikken op deze link.