Een weekje weg, vakantie vieren op Lage Weide met onbeperkt eten en drinken? Dat mag natuurlijk ook, maar in dit geval bedoelen we iets anders. Het codewoord is namelijk inclusiviteit, oftewel: iedereen telt mee. Bij het UW weten ze er alles van. Maar vooral: ze doen er alles aan. 

Want UW werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt. “Daarmee bedoelen we dat we willen dat het gewoon wordt dat mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt samen werken in bedrijven,” zo vertelt algemeen directeur Gertjan Stoker.  

Maatwerk 

Stoker is enthousiast over UW: “Bij ons bedrijf zorgen we voor passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij geloven erin, dat iedereen waarde toevoegt aan de economie en dat de duurzame, betaalbare economie van de toekomst dat ook nodig heeft. En dat ieder mens beter wordt van werk. Daarom bieden we iedere Utrechter die dit nodig heeft een kans richting werk. Door zich verder te kunnen ontwikkelen op een werkplek binnen UW en zo werkervaring op te doen. De ‘next step’ moet iemand natuurlijk zelf zetten, maar wij maken die mogelijk. Ook richting de arbeidsmarkt: Wondersteunen andere werkgevers bij het inclusiever worden, door te helpen bij het zodanig inrichten van hun bedrijf, dat er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. We horen terug van werkgevers dat dit past bij de eigen maatschappelijke doelstellingen. En ze krijgen er prima medewerkers bij, want wij staan voor die kwaliteit. 

“Een deel van de mensen die bij UW werken is blijvend aangewezen op passend werk in een van onze eigen bedrijven. Anderen stromen na een werkleerperiode bij UW door naar een baan op het gebied van techniek, productie, logistiek, schoonmaak of groenonderhoud bij een reguliere werkgeverWe zoeken daarnaast via samenwerkingen steeds nieuwe branches en uitstroomkansen op. Omdat een traject richting werk verschilt per persoon, dat is echt maatwerk.  

Playstation 

Een mooi voorbeeld van dat maatwerk is het verhaal van die jonge vent die thuis de hele dag met zijn Playstation aan het gamen was. Hij had echt een goede motoriek, maar kon geen passend werk vinden. Tijdens de Techniek Doe Dag bij UW kwam hij er achter, dat het lassen van metaal en zo mooie producten maken ook hartstikke uitdagend en interessant kan zijn. Stoker: “Hij heeft bij ons de lasopleiding gevolgd en zijn lasdiploma op mbo 2 niveau behaald.Kort daarna heeft hij een contract getekend bij een goed bedrijf waar hij als lasser aan de slag kan. Dus zelfs ervaring met een Playstation kan voor ons een aanknopingspunt voor passend werk zijn!” 

Daarom nodigt Stoker andere ondernemers van harte uit: “Laten we met elkaar in gesprek gaan. Want soms verrichten je medewerkers ook allerlei werkzaamheden buiten hun hoofdwerkzaamheden omDit zijn vaak – ondersteunende  taken of taakjes die tijd en dus geld kosten en prima gedaan kunnen worden door een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij hebben er ervaring mee om dit passend in het businessmodel van bedrijven te krijgen en bieden werkgevers ook begeleiding zo lang als dit nodig is. 

Zo ontstaat vaak een mooie samenwerking, waar iedereen blij van wordt. Dat is de inclusieve arbeidsmarkt. Op Lage Weide.