Collectief aanbod Nedal: Geld verdienen met elektrisch laden

Heb jij een collectief aanbod voor jouw collega ondernemers op Lage Weide? Dan delen we die! Deze keer informatie van Nedal hoe je met HBE’s van laadpalen geld kunt verdienen.

Wat zijn HBE’s?

Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) is een systeem dat de Nederlandse overheid in 2015 heeft geïntroduceerd. Bedrijven die fossiele brandstoffen verkopen (Shell, BP) moeten hun CO2-uitstoot compenseren door elk jaar een aantal HBE’s te hebben. De brandstoffenleverancier heeft ongeveer 5-7 cent van elke verkochte liter brandstof nodig om dit systeem te bekostigen. Deze HBE’s maken ze deels zelf, maar moeten het voornamelijk inkopen van derde partijen die groene brandstoffen/energie (Bio-LNG/CNG, Blauwe Diesel, biodiesel en elektriciteit) maken.

Waarom kun jij er nu als ondernemer ook gebruik van maken?

Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels veranderd. Hiervoor konden alleen partijen die publieke laadpalen en snel-laders exploiteerde HBE’s verzamelen. Nu kan dat ook met laadpalen die staan op een bedrijfslocatie. Als er goed gemeten wordt hoeveel energie naar de bedrijfslocatie gaat en naar de laadpalen, dan krijg je over de energie die naar de laadpalen gaat de Hernieuwbare Brandstofeenheden.

Wat levert het op?

Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag! Een HBE heeft geen vaste prijs. Vergelijk het met de aandelenhandel. Soms is de prijs iets hoger, de andere keer iets lager. De gemiddelde prijs van de afgelopen drie jaar was € 12,35. Hoe snel je een HBE krijgt hangt af van het type stroom dat je gebruikt: reguliere netstroom of zelf opgewekte energie.

Netstroom

Op moment dat je de energie gebruikt die de stroomleverancier levert krijg je voor elke 230 kWh een HBE. Per kWh betekent dat dus bijna 4,5 cent.

Rekenvoorbeeld bestel-/personenwagen

40 kWh per dag

225 dagen per jaar

40 * 225 * 0,045 = €405

Voor een vrachtwagen loopt het al snel op tot 10 euro per volle accu en dus wel €2250 per jaar!

Zelf opgewekte energie

Wordt er op eigen terrein energie opgewekt? Bijvoorbeeld zonne-/biomassa- of windenergie? Dan verdien je meer HBE’s omdat dit duurzaam opgewekte energie is. De overheid beloont dit. Hou er wel rekening mee dat er enkele voorwaarden aan het gebruik van zelf opwekte energie zitten. Wek je op energie op, dan moet het direct geladen worden in elektrische voertuigen. Wordt het na het opwekken in een batterij opgeslagen, dan mag je ook in de nacht de extra HBE’s verdienen. Is dit allemaal voor elkaar? Dan krijg je voor elke 70 kWh een HBE: ruim 17 cent per kWh!

Bestel-personenwagen: € 1.530, – per jaar

Vrachtwagen: €7.650 per jaar

Het tikt dus behoorlijk aan!

Checklist

Check! Nu weet je wat HBE’s mogelijk voor je gaan opleveren! Nu moeten er wel nog aan een drietal voorwaarden voldaan worden. Wat deze zijn? Die zijn hieronder beschreven.

  1. Eigendom netaansluiting

De eigenaar van de netaansluiting heeft de HBE’s in eigendom. De netaansluiting is de fysieke kast waar de elektriciteit op jullie locatie binnenkomt. Huur je? Bekijk dan of jullie zelf de energierekening betalen. Huur je inclusief, dan moet je met de pandeigenaar in gesprek over de HBE’s. In de basis is deze eigenaar van de HBE’s.

  1. Verbruik genoeg energie

Er zijn wat kosten verbonden aan het gebruikmaken van Hernieuwbare Brandstofeenheden. Zo moet er elk jaar een audit gedaan worden bij een externe partij. Door deze kosten wordt het bij >75.000 kWh op jaarbasis interessant om HBE’s te gaan verdienen. Reken daarom in een vroeg stadium uit wat je verwacht per jaar op te gaan laden. 75.000 kWh staat ongeveer gelijk aan 1-2 elektrische vrachtwagens of 8 elektrische bestel- of personenwagens.

  1. Laadpalen te bekijken via een backoffice

Om in de audit aan te tonen hoeveel energie er is verbruikt, is het noodzakelijk dat alle laadpalen via een backoffice inzichtelijk zijn. Hierdoor kunnen snel alle gestelde eisen gecheckt worden. Handmatig laadpalen aflezen, of energiefacturen zijn hier niet altijd voldoende.

Is het drie keer ja?! Dan kun je gebruik maken van Hernieuwbare Brandstofeenheden! Wil je daar meer over weten neem dan contact op met ILW-vriend Nedal Aluminium BV, +31 30 292 57 11 en vraag naar afdeling lichtmasten of mail naar lichtmasten@nedal.nl