De HR is exemplarisch voor de wereld van nu

Tijdens de P&O bijeenkomst: Verzuim, corona en een beetje ontslag op staande voet bleek al wel uit de interactie, de opmerkingen en de discussie: De HR is exemplarisch voor de ontwikkelingen die nu spelen in de maatschappij.

Want hoe ga je om met corona op de werkvloer of met quarantaines door zieke kinderen of huisgenoten? Zeer belangrijke onderwerpen voor ondernemers en de P&O’ers op Lage Weide en elders: je bent tenslotte ook verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.

Dries Beljon van LEAN LAWYERS liet in zijn presentatie verschillende cases de revue passeren. Zo was er het voorbeeld van de werknemer die met duidelijke verkoudheidsklachten en aanwijzingen van verschillende collega’s stug op kantoor bleef. Enkele dagen later liet de medewerker in kwestie zich toch testen en bleek positief. Bij de rechter bleek de ontstane vertrouwensbreuk grond voor ontslag. Ook werd ingegaan op rechten en plichten die gelden voor werknemer en werkgever. Hoe ga je bijvoorbeeld om de quarantaine van een werknemer die naar het buitenland op vakantie ging waarbij de risico-indicatie veranderde? Dus bijvoorbeeld van groen naar oranje? Dan ligt het (quarantaine) risico bij de werknemer. Bij een verplichte quarantaine van gezinsleden of huisgenoten blijken de meeste werkgevers tot nog toe juist door te betalen. Zij zien de quarantaine als verplichting vanuit de overheid en met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt wil je hierin misschien coulant zijn. Doorbetaling is echter geen verplichting, maar bedenk wel dat inhouden van vakantie-uren geen optie is (die keuze ligt bij de werknemer). Nu de quarantaineregels echter strikter (lees: langer) zijn voor ongevaccineerden en besmettingen toenemen begint de bedrijfseconomische handschoen alleen te wringen. Bij wie leg je de gevolgen van een quarantaine neer?

Het belangrijkste is om hier vooraf duidelijke protocollen en regels voor op te stellen en de bespreken met je personeel. Maak duidelijk dat je de individuele keuzes van de werknemer respecteert maar schets ook welke gevolgen langdurige quarantaines hebben voor het bedrijf. En welke verplichtingen jij hebt op het gebied van een veilige, gezonde werkomgeving.

Volgens Ingrid Sprangers van Assist Verzuim is het ondervangen van risico’s op de werkvloer is precies wat gevat wordt in Arbobeleid. En daarin is Covid19 een apart onderwerp. Dat zie je bijvoorbeeld terug in je Risico inventarisatie & evaluatie (RI&E). Deze dient aangevuld te worden met beleid ten aanzien van corona. De verplichting om een RI&E beleid te hebben geldt overigens ook voor bedrijven met minder dan 25 werknemers. Daarnaast toont het aan dat je werk hebt gemaakt van een veilige werkplek. Dit kan van belang zijn wanneer er in de nabije toekomst wellicht claims van werknemers volgen met Long Covid. Duidelijkheid over de eerste gevallen met een ziekteduur van meer dan 2 jaar komen nu naar voren. De gevolgen die hier uit voortkomen voor werkgevers beginnen dus ook pas nu duidelijk te worden. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen, dus ga aan de slag met Verzuim preventie. Bekijk daarvoor de presentatie van Assist Verzuim of neem contact met ze op!

En noteer vast de volgende P&O bijeenkomst in je agenda, deze is op dinsdag 22 maart om 9.00 uur.