Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Netcongestie op Lage Weide; Samen gaan we dit te lijf!

26 juni van 14:30 tot 17:00

Op woensdag 26 juni organiseren we in samenwerking met ECUB en de gemeente en provincie Utrecht de bijeenkomst: Netcongestie op Lage Weide. Vanaf 14.30 zijn we welkom bij de Kartfabrique en gaan we in op de problematiek rond netcongestie en hoe we dit probleem te lijf gaan.

Urgentie

Wetgeving zoals o.a. “gebouw energie label”, “energie informatie plicht” en CSRD brengen het verduurzamen van de bedrijfsvoering met zich mee. Voor een deel is gedragsverandering in flexibeler, minder of efficiënter energiegebruik een oplossing. Renewable energie, waterstof, het overgaan op elektrificatie door elektrisch transport en van het gas af gaan zijn ook onderdelen van deze oplossing. Allen zijn dit projectonderdelen van het thema Energietransitie als onderdeel van de Green Deal Lage Weide.

Met name elektrificatie brengt een hoop problemen met zich mee; niet mogen terug-leveren, geen grotere energieaansluiting krijgen en al een te hoge piek belasting hebben met boetes tot gevolg; het bestaansrecht van de onderneming komt aardig in het gedrang.

Aanschaf van assets zoals zonnepanelen in combinatie met een batterij is niet altijd de oplossing en heeft soms een terugverdientijd > 5 jaar. Verhuizen met het bedrijf brengt hoge kosten met zich mee en netcongestie is op veel plaatsen in Nederland een probleem.

Hoe kunnen we dit probleem samen te lijf gaan?

Vanuit de Green Deal Lage Weide/ ECUB in samenwerking met gemeente Utrecht en provincie Utrecht nodigen we u graag uit op woensdag 26 juni in de Kartfabrique op de Westkanaaldijk 7 te Utrecht zodat we u mee kunnen nemen in de problematiek rondom netcongestie en hoe we vanuit de samenwerking te werk gaan om deze problematiek samen te lijf te gaan.

Het programma:

14.30 – 15.00 uur: Inloop in de Kartfabrique
15.00 – 15.10 uur: Welkom en update “Energietransitie”

  • Meya Sollman geeft een update over de thema’s duurzame brandstof, duurzame energie en netcongestie

15.10 – 15.40 uur: Netcongestie, een deepdive in het probleem van ons allemaal.

  • Roy Roessink is projectleider van de provincie Utrecht op het gebied van netgongestie. Roy neemt u mee in techniek, achtergronden en stakeholders.

15.40 – 16.00 uur: Consortium Netcongestie vanuit de gemeente Utrecht

  • Ezra Schlusser en Marianne Lamberts van de deelopgave duurzaamheid van de gemeente Utrecht vertellen over de totstandkoming van het consortium en hun rol daarin.
  • Roy Roessink vertelt vanuit de rol van de provincie over het plan van aanpak netcongestie en wat de rol van Stedin is.
  • Meya Sollman licht praktisch toe hoe we in de eerste fase te werk gaan op Lage Weide

16.00 – 16.15 uur: Snack break
16.15 – 16.35 uur: Stand van zaken op lus 19

  • Edith Appels van De Stiho Groep en Energie Management Coöperatie Utrecht (EMCU) vertelt u graag over de bijzondere reis met veel pionierswerk die ertoe geleid heeft dat hun Energie-hub op Lage Weide zeer binnenkort als een van de koplopers in NL in werking zal treden.

16.35 – 16.55 uur: Andere casuïstiek vanuit de praktijk

  • Daniel Ringelberg neemt u mee vanuit de ervaring van Stantec welke stappen ze op diverse bedrijventerreinen hebben gezet en welke drempels zij tegenkwamen in samenwerking met ondernemers om tot gezamenlijke oplossingen te komen.

16.55 uur: Afsluiten en next steps voor Lage Weide door Meya Sollman

Meer informatie en aanmelden

Meld u aan via de link: forms.gle/Xsd6zsDnGMTSbJjR9

en stel gerust uw vragen aan m.sollman@ecub.nl
Tot de 26e juni

 

Gegevens

Datum:
26 juni
Tijd:
14:30 tot 17:00
Site:
https://forms.gle/Xsd6zsDnGMTSbJjR9

Locatie

Kartfabrique
Westkanaaldijk 7
Utrecht, 3542 DA
+ Google Maps