Verslag en afspraken beheeroverleg winteropvang dakloze mensen
Op vrijdag 25 oktober was het eerste beheeroverleg tussen gemeente, beheerders en buurbedrijven. De gemeente maakte duidelijk dat de veiligheid en het goede verloop van de opvang voor de omgeving, de beheerder en voor de bezoekers, de eerste prioriteit is. Ook werden vragen, wensen en zorgen besproken.
In het kort
De opvang wordt ingeroepen wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt, wanneer code rood wordt uitgeroepen, of wanneer een storm een naam krijgt. In deze omstandigheden is het risico op gezondheidsschade bij buiten slapen te groot om te verantwoorden, dus richten we deze regeling in als G4 gemeente vanuit het oogpunt van humaniteit en volksgezondheid.
De regeling zelf is sober, de opvang opent tussen 18:00 en 22:00 en sluit om 9:00 ‘s ochtends weer. De bezoekers zijn dakloze mensen die geen ander recht hebben op opvang. Deze groep verblijft overdag in de binnenstad, om deze reden zal de Gemeente busvervoer regelen vanuit het centrum naar de locatie, en ‘s ochtends terug naar het centrum. In het centrum zijn verschillende opvangvoorzieningen waar men overdag iets kan eten of drinken en waar men binnen kan verblijven. Rondom de Savannahweg is geen enkele locatie waar zij binnen kunnen zitten of veilig kunnen verblijven bij koud weer, de verwachting is dan ook dat door deze specifieke omstandigheden er minder overlast zal zijn voor de omgeving dan op bijvoorbeeld een centrumlocatie.
Vragen, wensen en zorgen
- Uit wat voor mensen bestaat de doelgroep voornamelijk?
In Utrecht zijn de gebruikers van de koudweerregeling vooral mensen zonder papieren, en dakloze EU arbeidsmigranten, en een klein deel aan Nederlandse daklozen.
- Is er beveiliging?
Er is beveiliging aanwezig op de locatie, de Tussenvoorziening stemt dit af op het aantal mensen dat in de opvang gaat verblijven. Ook is er cameratoezicht rondom het gebouw, en binnen.
- Mag men naar buiten?
Het gebouw heeft een bijbehorend, overdekt stukje buiten waar men kan roken. De opvang heeft niet het karakter van een detentiecentrum of gesloten instelling. Men kan dus vertrekken, maar de insteek van de opvang is wel zo dat als men binnen is, dat ze dan ook binnenblijven. Na 22:00 mag er sowieso niemand meer naar binnen. Ook is er binnen een woonkamer met TV waar men warm kan verblijven. Bij uitzondering gaat er wel eens iemand weg die een verplichting heeft vroeg ’s ochtends. Dit kan werk zijn of iets anders, anders vertrekt men vaak in de vrieskou zonder kans op terugkomst. Het karakter van deze regeling (bij extreme weersomstandigheden) maakt dat het bijna niet voorkomt dat mensen om andere redenen dan verplichtingen naar buiten gaan. De gemeente zegt toe hier extra waakzaam op te zullen zijn en ze erop wijzen dat zij zich niet in de omgeving mogen ophouden.
- Hoe word ik op de hoogte gehouden, en hoe kan ik zelf contact onderhouden met de locatie?
Je kan je mailadres doorgeven aan de beheerder, de Tussenvoorziening. Bij het uitroepen van de koudweerregeling bij extreme weersomstandigheden, wordt een mail verzonden met de mededeling dat deze wordt uitgeroepen, en ook wanneer deze eindigt. In de tussentijd kunt u contact onderhouden met de locatie indien u iets wilt vragen of zorgen heeft. Hiervoor zal de Tussenvoorziening een contactpersoon aanwijzen die met u gedeeld kan worden.
- De zorg over wat er met mensen gebeurt die ‘s avonds of ‘s nachts geschorst worden vanwege ernstig wangedrag, en daardoor in de omgeving rond kunnen zwerven?
De Tussenvoorziening ziet toe op schorsingen en toelatingsbeleid in afstemming met de Gemeente. Bij schorsingen ‘s nachts waarbij een risico bestaat dat men zich in de omgeving zal ophouden, zet de Gemeente in op afgezonderde opvang tijdens de nacht zodat de persoon in kwestie pas ‘s ochtends wordt verzocht het terrein te verlaten. Zo kan het risico op verblijven in de omgeving tot een minimum worden beperkt.
Ook gaat de gemeente over de inzet van handhaving, daarop kan ingezet worden indien blijkt dat overlast zich voordoet en meer toezicht nodig is. Dat zal afhankelijk zijn van de omstandigheden, maar waar nodig kunnen we bijsturen. De inzet van de Gemeente is gericht op het beperken van overlast tot een minimum, en ook zorgen dat we als stad kunnen instaan voor humaniteit voor kwetsbare doelgroepen.
Vervolg en contact
Er wordt een vervolgafspraak gemaakt met de veilig ondernemen groep die over het gebied gaat, om in een kleiner gezelschap concrete afspraken te maken over wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Contactpersoon vanuit de gemeente is: Nilab Ahmadi, bereikbaar via 0642935007 of nilab.ahmadi@utrecht.nl