De stad als energiecentrale

Wel eens op een warme zomerdag in je zwembroek op het asfalt gelegen? Vast niet. En dat is maar goed ook, want je zou vast blijven plakken op het hete wegdek.

Bij Strukton weten ze wel raad met dat soort kansen. Want die ‘zonne-energie’ kun je natuurlijk ook opvangen en als duurzame bron gebruiken om omliggende woningen te voorzien van de nodige warmte. Of als ‘vloerverwarming’ van de weg om gladheid in de winter te voorkomen. Daar hebben ze al de nodige ervaring mee want zo’n veertig jaar geleden (de tijd van de Koude Oorlog) moesten ze ervoor zorgen dat de landingsbaan op vliegveld Woensdrecht in de winter ijsvrij bleef. De straaljagers moesten immers 365 dagen per jaar, 24/7 kunnen opstijgen. Daarom werd een vernuftig systeem van warmteopslag en -afgifte geplaatst met sensoren in de onderlaag van het asfalt. Die toepassing zou je nu kunnen gebruiken om je stad van de nodige energie te voorzien. De ingenieurs van Strukton hebben berekend, dat 20 m2 asfalt voldoende oplevert om een gemiddelde woning in een stad als Utrecht van warmte te voorzien. Eureka!

Kans voor energietransitie?

Natuurlijk zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Het goede nieuws is, dat het systeem niet in de bovenste asfaltlaag wordt verwerkt. Dat is fijn, want die laag wordt gemiddeld eens per vijf jaar vervangen wegens slijtage. De techniek zit een laagje dieper, in de middenlaag van het wegdek. Daar zit een kans én een bedreiging. Want die middenlaag wordt ongeveer eens in de 50 tot 75 jaar vervangen. Je voelt hem al aankomen: die laag vervang je niet even 1-2-3 om een ‘verwarming’ in aan te brengen. Aan de andere kant kunnen we ook niet 75 jaar wachten om deze toepassing in te zetten. Dus, is het een oplossing voor al onze problemen? Nee. Maar is het een grote kans om steden verder te helpen met hun energietransitie? Nou en of!

Kortom: een mooie uitdaging voor beleidsmakers en wegbeheerders. Strukton is er klaar voor. Ook op die manier dragen ondernemingen op bedrijventerrein Lage Weide graag bij aan de ‘gezond stedelijk leven’ ambitie van Utrecht. Mooi toch?

 

Auteur: Roeland Tameling

Op basis van een goed gesprek met Robert Galjaard, strategisch adviseur bij Strukton Civiel.