Succesvolle Kick-off Pilot aardgasvrije bedrijventerreinen

Maandag 20 juni was de kick-off bijeenkomst van de pilot aardgasvrije bedrijventerreinen met ondernemers op Lage Weide. De succesvolle kick-off werd georganiseerd door de gemeente Utrecht. Ook het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) en Parkmanagement Lage Weide waren hierbij aanwezig.

We waren te gast bij Stamhuis. Harold Kor, manager Duurzaamheid en Innovatie, gaf een toelichting op de verduurzamingsplannen van Stamhuis. Het plan is om het pand eind van het jaar van het aardgas af te hebben, waarbij infrarood panelen en plaatselijk verwarmen deel van de oplossing zijn. Daarnaast kijken ze ook naar verduurzamen in het retailproces richting de klant.

Robin de Haan, Projectmanager van de gemeente Utrecht vertelde aan de hand van zijn presentatie wat de aanleiding is van het starten van deze groep. Namelijk met elkaar nadenken en kennis uitwisselen over het verduurzamen van gebouwen en hoe vervolgens concreet de stap te maken naar het aardgasvrij verwarmen. Vervolgens kunnen bedrijven concreet verduurzamingsstappen zetten en weten we meer wat voor bedrijven op bedrijventerreinen kritisch is in de overstap naar aardgasvrij.

Twee van de aanwezige ondernemers lichtten kort iets toe over hun verduurzamingsaanpak.

Harry Nab van Platra geeft als kernboodschap mee dat het vooral belangrijk is om te beginnen en niet te lang bezig te blijven met beleidsplannen. Gewoon ergens mee beginnen en daar ook vooral je werknemers bij betrekken, want die moeten zich prettig en comfortabel voelen.

Mike Geytenbeek van Groenpand vertelt over de aanpak van Groenpand en hun stappenplan. De eerste stap daarin is een bezoek met inventarisatie van wat de mogelijkheden zijn. Mike biedt aan dat Groenpand deze inventarisatie gratis wil uitvoeren voor alle deelnemende bedrijven op Lage Weide.

Alle aanwezigen zijn enthousiast om een vervolg te geven op dit overleg. Iedereen kijkt daarom of zij 1 of 2 buurondernemers kunnen aanhaken. Dit omdat voor een overstap naar aardgasvrij het juist ook belangrijk is om dit collectief met elkaar uit te werken. Onderstaande heren zullen dus misschien wel met jou contact opnemen!

Erik Lazet, Harold Kor, Jelle van Dijk, Harry Nab, Mike Geytenbeek en Enno Bekkering (niet op de foto) zoeken buurondernemers die ook meedoen aan de pilot aardgasvrije bedrijventerreinen!

Ondernemers die geïnteresseerd zijn om aan te sluiten kunnen zich melden bij Wanda van den Berg, Projectmedewerker Opgave Energietransitie via w.van.den.berg@utrecht.nl

De volgende bijeenkomst staat gepland op woensdag 31 augustus van 15.00-16.30 uur.