Brexit is een feit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is uit de Europese Unie (EU) gestapt. Hiermee is Brexit een feit. Het vertrek verliep op een feestje na verder kalm. “Dit is geen einde, maar een nieuw begin”, was de centrale boodschap van premier Boris Johnson.

 

Na meer dan 3,5 jaar is het VK nog niet helemaal los van de EU. In maart 2020 starten de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord, hun toekomstige relatie, controles en douaneaangiften.

Overgangsperiode

Tot en met 31 december 2020 geldt een overgangsperiode, waarin het VK lid blijft van de Europese markt en de douane-unie. Vanaf maart 2020 onderhandelen het VK en de EU. De EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement moeten deze nieuwe afspraken vervolgens goedkeuren. Als het niet lukt om tot een akkoord te komen over de nieuwe relatie, vindt aan het eind van de overgangsperiode alsnog een no deal-Brexit plaats.

Meer duidelijkheid over de nieuwe relatie tussen de EU en het VK komt pas nadat deze fase van de onderhandelingen is afgerond. De nieuwe afspraken gaan in na de overgangsperiode.

Terugtrekkingsakkoord

Op 1 februari 2020 gaat het terugtrekkingsakkoord in werking. Dit loopt tot en met 31 december 2020. In deze overgangsperiode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht.

Kan er daarna nog een verlenging van de overgangsperiode komen? Dat kan, maar alleen wanneer het VK en de EU hiermee instemmen. Verlenging is eenmalig mogelijk met 2 jaar, tot en met 31 december 2022.

Bekijk het terugtrekkingsakkoord van het Verenigd Koninkrijk van 17 oktober 2019 op de website van de Europese Commissie. Het bevat onder meer afspraken over:

  • De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU: voor hen verandert er voorlopig vrijwel niets.
  • Hoeveel en hoelang het Verenigd Koninkrijk meebetaalt aan de Europese begroting.
  • De grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Sowieso grensformaliteiten

Voor bedrijven en instellingen is het belangrijk dat zij de overgangsperiode benutten om hun voorbereidingen op Brexit voort te zetten. Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, is er na 31 december 2020 sowieso sprake van douanezaken bij import en export met het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen (single market) geldt dan niet meer voor het VK. Volg de voortgang van de onderhandelingen op het Brexitloket.nl en in de Brexit Impact Scan.

3 veelgestelde vragen

  1. Stel, er komt een deal en de transitieperiode gaat in. Krijg je dan direct te maken met aangifte ten uitvoer/invoer? Of geldt dit pas na de transitieperiode?
    Dit geldt pas na de transitieperiode (dus vanaf 1 januari 2021).
  2. De status van Noord-Ierland in de transitieperiode bij een deal. Wanneer gaat deze concreet in? En wat betekent dat voor ondernemers?
    Alleen na de transitieperiode verandert de status (zie vraag 1). En alleen als er dan geen handelsakkoord is met het VK treedt het protocol in werking. Dit protocol staat in het terugtrekkingsakkoord. De douane beoordeelt de tekst van het protocol en vertaalt deze later, als ze geen goede afspraken maken over de voorwaarden na de overgangsperiode over het zakendoen, naar de exacte consequenties voor ondernemers. Zover is het nog niet.
  3. Bij een no deal krijg je dan direct te maken aangifte ten uitvoer/invoer?
    Ja, na een no deal doe je direct aangifte. Dat is pas op zijn vroegst nodig na 31 december 2020.

Geen akkoord (no deal)

Als het de EU en het VK niet lukt om afspraken te maken over de nieuwe relatie, dan vindt aan het einde van de overgangsperiode alsnog een no deal-Brexit plaats.

Brexit heeft grote gevolgen voor je bedrijf. Neem daarom in de korte overgangsperiode je maatregelen. Stel vast welke impact het aflopen van de overgangsperiode op je bedrijf heeft . Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen. De Brexit Impact Scan helpt je in kaart te brengen wat je aan voorbereiding kunt doen en waar je aan moet denken na 31 december 2020.

 
Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.