Nieuwe kunstwerken voor Lage Weide

Deze zomer ontwikkelden zes kunstenaars nieuwe kunstwerken voor Lage Weide. De materialen en verhalen van het bedrijventerrein vormden hun uitgangspunt. 

De werken zijn tot en met 30 november 2024 te bezichtigen zijn, voor iedereen en altijd toegankelijk bij Paviljoen Waterwerken (Isotopenweg 55). Daarnaast wordt er een rondleid-moment georganiseerd voor geïnteresseerde partijen, de datum hiervoor wordt nog bepaald.

Lage Weide is in transitie. Diverse initiatieven zetten zich in om het terrein aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. BUILD! maakt de creatieve potentie van het terrein zichtbaar. Het project is bovendien een viering van het tienjarig jubileum van Ruud Kuijers Waterwerken. Dit is het grootste sculpturenproject in de openbare ruimte in Nederland, én tot nu toe de enige buitenkunst op Lage Weide.

BUILD! draagt bij aan de ontwikkeling van kunstenaars die startende zijn op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Bart Lunenburg, Wouter van der Giessen, Britte Koolen, Isa van Lier, Laura Schurink en Fiona Römpp zijn in hun proces begeleid door Ruud Kuijer. De kunstenaars gingen in gesprek met lokale ondernemers en bouwden aan waardevolle uitwisseling en samenwerkingen.

Ontdek meer over het proces van BUILD! via onze instagram:
@build.lageweide

Huur & verkoop kunstwerken

Werk je op Lage Weide, en heb je interesse in een blikvanger voor de deur? De kunstwerken staan t/m eind november bij Paviljoen Waterwerken en kan jij je interesse kenbaar maken. Vanaf december 2024 zijn ze te huur en te koop voor de buitenruimte van je terrein. Mail bij interesse naar werkteambuild@gmail.com.

Huur voor een periode van 3 jaar
Op Lage Weide gevestigde organisatie: € 3000,- (ex. btw)
Op Lage Weide gevestigde organisatie die een actieve bijdrage leverde aan het proces van de kunstenaars van BUILD!: € 2500,- (ex btw)

Aankoop:

De prijzen voor aankoop worden binnenkort definitief vastgesteld. Prijsrange: ongeveer € 7000 tot € 15000. 

Kunstwerken

Bart Lunenburg

Dwarsoverdwars
Azobé hardhout, ca. 300 x 150 x 150 cm

Dwarsoverdwars komt voort uit mijn onderzoek naar de historische overgang van Lage Weide van een agrarisch naar een industrieel gebied. Vele boerderijen moesten tijdens dat proces plaatsmaken voor distributiehallen en -loodsen. De houten gebinten, een type houten draagconstructie, vormen een verwijzing naar Elink Schuurman (1870-1950), de voormalige weigraaf, voorzitter van het waterschapsbestuur van Lage Weide. Schuurman probeerde dit agrarische erfgoed tevergeefs te beschermen tegen de sloop. Dwarsoverdwars vormt een ode aan hout als bouwmateriaal, een materiaal dat meer de menselijke maat volgt dan staal, beton en aluminium, dat zich voegt naar logistiek en machinerie. De complexe houtverbindingen eren het ambacht, de menselijke arbeid en de bedrijvigheid op Lage Weide.

Veel dank aan Adex Groep en DerkDesign

Wouter van Giessen

Palletstapel
Mixed media, geassembleerd, ca. 320 x 120 x 80 cm

Op Lage Weide laat ik me inspireren door wat ik zie: blauwe en groene vrachtwagens die in- en uit rijden, stapels rode pallets, gele stootranden. Het kleurgebruik duidt het gebruik van het object. ‘Blauw is gereedschap, groen moet daar, rood is gevaarlijk en pas op voor geel!’. Voor mij als kunstenaar is Lage Weide net een speelplaats voor volwassenen. Daarom ben ik zelf ook gaan spelen. Ik stapelde diverse pallets en kisten op elkaar, waardoor een beeld ontstond dat zowel een verzameling als één geheel is. Verbonden door gekleurde lijnen, zoals spanbanden bij transport. Palletstapel is een ode aan de diversiteit aan kleuren en materialen en het speelse karakter van Lage Weide.

Veel dank aan Export Packing bv.

Britte Koolen

De eerste treden
Beton, metaal, ca. 255 x 80 x 70 cm

Lage Weide is een plek vol contrasten. Zo heerst er overdag enorme drukte, terwijl het ‘s avonds bijna uitgestorven is. Dit contrast vormde het uitgangspunt van mijn onderzoek naar beton. Het materiaal staat vaak synoniem voor kracht en duurzaamheid, maar wordt kwetsbaarder als het in slanke vormen gegoten wordt. Mijn sculptuur verkent de grenzen van deze paradox. De vormen zijn deels geïnspireerd op het abstracte landschap dat het terrein van Theo Pouw voor mij is. De eerste treden nodigt je uit om te reflecteren op de verborgen zachtheid op Lage Weide, en op de delicate balans tussen kracht en kwetsbaarheid die in alles schuilt.

Veel dank aan Theo Pouw Groep

Isa van Lier

Kettingreactie
Polyester, RVS, staal, EPS-schuim, topcoat, ca. 290 x 290 cm x 40 cm

Op Lage Weide gaan producten door vele anonieme handen, bewegende robotarmen, lopende banden, van doos naar stapeling, van land naar stad. Een eindeloze kettingreactie. Hoe zorgen we ervoor dat we, met de vooruitgang van technologie, het menselijke
niet uit het oog verliezen? In de industriële wereld is veel vierkant, grijs, praktisch en geautomatiseerd. Daarom voelde ik de noodzaak om iets te maken wat rond, kleurrijk en vrolijk is. De bollen, handgemaakt door mij en mijn vrienden, vormen samen een cirkel, een metafoor voor de vele schakels van een oneindig bewegende cyclus. Kettingreactie is als een poort naar een andere wereld. Een wereld waarin we bewuster omgaan met de circulatie van producten en materialen en waarin we aandacht houden voor de mens in het proces.

Veel dank aan Picnic

Laura Schurink

Warmth
Staal, RVS, ca. 320 x 150 x 150 cm

Van een afstandje is de sloopbranche luidruchtig en zwaar. Toch is er van dichtbij optimisme en schoonheid te ontdekken. De zorgzaamheid waarmee materialen worden gesorteerd voor hergebruik, het ambacht en de ambitie om de industrie duurzamer te maken. Warmth verbeeldt de kracht en spanning waarmee sloopmaterialen uit constructies worden losgehaald. Deze beweging laat sporen achter, zoals ‘kreukels’ in het metaal. Toch ogen de kleurrijke radiatoren luchtig en speels. Zo belichaamt de sculptuur het zachte karakter dat óók te vinden is in de ruwe industrie op Lage Weide. Regenwater zal door de radiatoren lopen en als roestwater uit de sculptuur druppelen. Dit symboliseert de transformatie van
materialen bij hergebruik in de sloopindustrie.

Veel dank aan Brandwacht en Meijer, JML Metaal, Moffel- en Spuitinrichting G. van Rijn BV en Oskam

Fiona Römpp

remme ekkel
Beton, gegalvaniseerd staal, mos, regenwater, ca. 250 x 110 Ø cm

We veranderen moeras in akkers, akkers in bloeiende industrie – en toch laat het landschap dat we creëren zijn eigen stempel op ons achter. Zacht, groen mos dat langzaam bezit neemt van het ruwe beton, tijd en water dat langzaam druppelt geven steen een roestige glans. Teruggrijpend naar de landbouwgronden van het verleden om de industriële infrastructuur van vandaag te verlevendigen, verlangen we naar het frisse, het groene en het levende. In deze sculptuur komt de natuur langzaam terug, net als op Lage Weide zelf, waar vergroening bijdraagt aan de klimaatadaptatie van het gebied. Dit proces van vergroening is als teruggaan in de tijd, nodig om vooruit te gaan.

Veel dank aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en JML Metaal

BUILD! is het eerste project van Stichting BUITENSTAANDER. De stichting heeft als doel kunst in de publieke ruimte te stimuleren, mogelijk te maken of in stand te houden. Daarnaast deelt BUITENSTAANDER kennis rondom kunst in de publieke ruimte.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Ondernemersfonds Utrecht, Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds, Boellaardfonds, Elise Mathilde Fonds, Gemeente Utrecht en QKunst en is een nauwe samenwerking met Parkmanagement Lage Weide.

BEDANKT!
Arna Notten van DePlaatsmaker
Anna Sofia den Herder van DePlaatsmaker
Daan van Haarlem
De Moestuin Utrecht
Dina Ziad
Fadenka van der Sloot (werkteam BUILD!)
Gabrielle Muris
Gert-Jan Driessen van Atelier Ruud Kuijer
Henny Kuipers van Theo Pouw Groep
Jackelien Top
Jo Snel van Theo Pouw Groep
Kees Willems film en fotografie
Krista van der Bron (werkteam BUILD!)
Lieneke Hulshof
Maartje de Roy van Zuydewijn
Marjolein Kuijer
Martijn Feenstra van Locobrands
Nico Jansen van Stichting BUITENSTAANDER
Niels van Haaften Graphic Design
Paul Schnabel van Stichting BUITENSTAANDER
Paul Schulten van Kunstwacht
Pim Tieland van DePlaatsmaker
Resa Gaillard van Locobrands
Richard Hartkamp van Parkmanagement Lage Weide
Rixt Weeber (werkteam BUILD!)
Roeland Tameling van Parkmanagement Lage Weide
Rokus Groenewoud van Mammoet
Ruud Kuijer
Scott Gorman fotografie
Stijn Knibbeler
Taco Jansonius van Parkmanagement Lage Weide
Taiyi Yu
Véronique Baar (werkteam BUILD!)
Vlamek van Theo Pouw Groep

De eerste treden van Britte Koolen
Jesper Kuilman

Dwarsoverdwars van Bart Lunenburg
Derk Sybesma van Derk Design
Finn Binnerts
Kevin Nieuwenhuijs
Louis Altelaar van Adex Groep
Tristan Duin van TABS Holland, Pontmeyer

Kettingreactie van Isa van Lier
Amon Valentin
Catharina Vergeer
Céline Maat
Daniel
Edd Vossen van WerkplaatsAtelier
Eva Rycroft
Het Groeneveld
Houk van Lier
Ibo
Jikke Lesterhuis
Jouri van Poly-service
Max Koster
Ronny en Pascal van Blowups
Stefan Tjeerdsma van Picnic
Uma Hietbrink
Vera Verwoert
Walserij van Harten
Wereldmakers

Palletstapel van Wouter van der Giessen
Ingeborg van de Kant van Export Packing bv.
KRIMPEX Polyurea coatings

remme ekkel van Fiona Römpp
Frank Diependaal, Lisa van Kruijl, Jannet Kamminga en Fleur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Jeroen Heuts
Joris Meijer
Kas Suikerbuik
Kerry Young
Konstantin Plotnikov
Renske Tiemersma
Yhorik Aarsen

Warmth van Laura Schurink
Gerrit Jan Boers en Raymond van Oskam
Jeroen Heuts van Moffel- en Spuitinrichting G. van Rijn BV
Johanna Fuld
Lex van Heezik van JML Metaal
Meya Sollman van EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB)
Rob Guldermundt, Maarten Potma, Tewelde Pelai, Derk Sloot, Berry van den Brink van Brandwacht en Meijer