Dagelijks voeren professionals binnen het sociaal domein gesprekken met cliënten en burgers. Bijvoorbeeld om hen te ondersteunen in arbeidsparticipatie. Ook werkgevers op Lage Weide voeren wel eens zulke gesprekken met hun medewerkers. Zo’n gesprek is dan meer dan ‘even bijpraten’: er wordt naar concrete doelen toegewerkt. Niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als een cliënt of medewerker veel weerstand laat zien, moeite heeft met de Nederlandse taal of een psychische kwetsbaarheid heeft.
Daarom heeft Femke Bennenbroek, medeoprichter van ZINZIZ, een praktijkboek geschreven over ‘Gesprekken met meer impact’. En daarin vertelt ze onder meer over de reden waarom je goudklompjes moet zoeken.
Bennenbroek: “Het klinkt misschien gek, maar het vinden van goudklompjes is een belangrijke vaardigheid om een zinvol gesprek te borgen. Dit houdt in dat je in een gesprek op zoek gaat naar positieve, mooie dingen, juist op momenten dat het gesprek niet zo lekker loopt, of je gesprekspartner in je allergie zit.” Goudklompjes zijn daarmee een krachtig aanknopingspunt om onder meer:
- Een onprettige dynamiek te doorbreken
- Uit je allergie te blijven
- Lastige onderwerpen aan te kaarten
- Positieve energie te vergroten
Bennenbroek legt uit: “Het is als professional erg belangrijk dat je oprecht de verbinding met je gesprekpartner houdt en vanuit nieuwsgierigheid en begrip kan handelen. Niet altijd makkelijk, zeker bij iemand die in je allergie zit. Het vinden van ‘goudklompjes’ is dan een effectieve strategie. En net als bij echte goudklompjes, is dat soms echt wel even zoeken en zit er vaak een heleboel modder omheen.”
Voorbeelden van goudklompjes zijn:
- Iemand die te laat komt op het belangrijke gesprek
- Goudklompje = hij is wel gekomen naar het gesprek (hij had ook het gesprek kunnen vermijden)
- Een cliënt die boos wordt op jou omdat hij het gesprek niet uitdagend genoeg vindt
- Goudklompje = de cliënt is eerlijk
- Goudklompje = de cliënt is op zoek naar uitdaging, wil graag nieuwe dingen leren
- Goudklompje = de cliënt geeft jou de kans om iets te leren
Een goudklompje is dan ook echt iets anders dan een compliment geven omdat je vindt dat die ander dat verdient, maar vooral een manier om op een leuke en effectieve manier met elkaar in gesprek te blijven. Lastig? Zeker! Maar de beloning voor de echte goudzoeker is groot. Wil je meer weten over activerende en motiverende gesprekken binnen het sociaal domein? Stap dan eens binnen op de Niels Bohrweg 121. Of stuur een mailtje naar Femke: femke@zinziz.nl.