Volgende zomer blije koeien dankzij Tetos

Wist je dat de huid van koeien kan verbranden in de zon? En dat als deze koeien ‘s zomers de hele dag buiten staan, hun huid niet de tijd krijgt om van deze verbrandingen te genezen? Daarom introduceert Tetos de koeien-parasols. Een tentdoek op vier palen dat op elk weiland geplaatst kan worden om koeien van de nodige schaduw te voorzien. 

“Ik ben erg begaan met dierenleed” vertelt Jolanda Onwezen, directeur van Tetos op Lage Weide. Normaal gesproken houdt het bedrijf zich bezig met textielbespanning op maat voor beurzen, tentoonstellingen en evenementen. Deze branche is vanwege de coronacrisis volledig stil komen te liggen, dus is Onwezen op zoek gegaan naar creatieve oplossingen om haar bedrijf draaiende te houden. “Toen ik die arme koeien in de gloeiend hete zon zag staan deze zomer, dacht ik: ‘daar moet ik iets op verzinnen! En zo kwam ik bij het idee van de koeien-parasols”. Dit plan is nu nog in de onderzoekende fase, maar volgend jaar zomer moeten de eerste weilanden voorzien zijn van deze schaduwplekken. “We willen dit gaan doen in abonnementsvorm. Dus de boer betaalt ons maandelijks een bedrag en wij zullen de parasols in het voorjaar plaatsenonderhouden en de boer dus volledig ontzien” aldus Onwezen. Schaduw As A Service zeg maar. 

Een ander product waar Tetos zich de afgelopen maanden op heeft gefocust, zijn separatieschermen van PVC. Onmisbaar in deze crisistijd, want overal waar 1,5m afstand bewaren lastig is worden dit soort schermen ingezet. De schermen zijn gemaakt van Efka aluminium frames voorzien van brandvertragende transparante raamfolie. De schermen kunnen met behulp van voeten zelfstandig staan, maar ook worden opgehangen. Waar Tetos de creativiteit vandaan haalt om juist in tijden van crisis met innovaties en nieuwe producten te komen? “De ideeën liggen op straat, je moet er gewoon naar kijken”. 

Als het stof is, kunnen we alles 

Tetos is veertig jaar geleden opgezetVier jaar geleden ging de vorige eigenaar met pensioen en heeft Jolanda Onwezen het bedrijf overgenomen. Tetos heeft op Lage Weide een eigen atelier en werkt met allerlei soorten stoffen en PVC. In het atelier maken ze enorm kunstzinnige dingen, zoals domes (halve wokkels), maar ook lampenkappen, strikken voor de onthulling van een auto of bankkussens voor in de camper. “Als het stof is, kunnen we feitelijk alles”.