Vliegende vogels op Lage Weide

Een 50plusser heeft werk- en levenservaring, veel capaciteit, is in balans en enorm gemotiveerd. Ervaren personeel kan een aanvulling zijn in iedere organisatie. Met dat idee is uitzendbureau Rvaring in 2007 begonnen op de Atoomweg op Lage Weide. Want hoe kan het dat je op je tellen moet passen als je richting de 50 jaar gaat? Door werkgevers en ervaren kandidaten te helpen in de zoektocht naar een passende baan, zet Rvaring zich in voor duurzaamheid. Maar wel net op een andere manier. 

Van een golfbal naar een vogel

“Waarom zou je een oude auto weg doen als hij het nog doet?” Met deze prikkelende vraag zet directeur Menno Meijer je direct aan het denken. Rvaring is dan ook gericht op ervaren kandidaten van onder en boven de leeftijd van 50 jaar. “Op de Nederlandse arbeidsmarkt is het oppassen naarmate je ouder wordt en ergens langer werkt. Oudere werknemers worden vaak vervangen door jonger personeel. Hierin is Nederland een uitzondering ten opzichte van andere landen. Hoewel het in Nederland ongebruikelijk is geworden om een 50plusser aan te nemen, ziet Meijer dat door de hogere pensioenleeftijd van nu langzaam weer terugkomen. En om de kans op succes te vergroten heeft hij een belangrijke tip voor 50plussers: “Blijf altijd in beweging en zorg dat je van gedaante kan verwisselen. Ik heb hiervoor een mooie metafoor; zie jezelf als vergelijk het met een golfbal. Er staat altijd iemand klaar om de bal weg te slaan. Zorg dat je op tijd van een golfbal van gedaante wisselt, bijvoorbeeld in een vogel. Blijf je ontwikkelen, vlieg op tijd weg en onderga de metamorfose van het leven.”

Investeren in ervaring

Tegelijkertijd moeten werkgevers bereid zijn te investeren in ervaren personeel en vaak maken zij dezelfde denkfout. “Werkgevers willen personeel dat niet te oud is en lang aan hen verbonden blijft. Echter, iemand van 25 jaar kijkt na twee jaar om zich heen naar een nieuwe uitdaging. Een 50plusser is dus een veel betere investering want die hoeft geen carrière meer te maken en die blijft tot zijn pensioen!” Met veel passie en expertise helpt Meijer ervaren werkzoekenden, ook omdat bij 50plussers doorzettingsvermogen één van de belangrijkste eigenschappen is. “Ik geloof in de veerkracht van de mens in brede zin, maar met name werkzoekende 50plussers zijn doorzetters. Zij blijven sollicitatiebrieven schrijven, geven niet op om een mooie baan te vinden. Wij helpen ze daarmee met onze ervaring en expertise en daarnaast kennen we de markt uitstekend. Voor 50plussers is het niet gemakkelijk om eigen patronen te doorbreken, wat soms moet op de huidige arbeidsmarkt. Maar als dat eenmaal lukt, met of zonder onze hulp, geeft dat ongelofelijk veel vertrouwen en vrijheid!”

Burenhulp op Lage Weide 

Rvaring zit op haar plek op Lage Weide. “We hebben bewust gekozen om ons te vestigen op Lage Weide. We houden ervan om tegendraads te zijn en niet in een druk winkelgebied te gaan zitten. Lage Weide is goed bereikbaar, professioneel en volop in ontwikkeling. Daarnaast zitten we tussen de bedrijven, de ideale plek om kandidaten uit te laten vliegen.” Dat doet Rvaring overigens graag voor haar buren, maar is actief in heel Nederland. Wat zou Meijer als tip mee willen geven aan de mensen op Lage Weide van rond de 50 jaar die zich wellicht zorgen maken over hun toekomst? “Ga in gesprek met je werkgever en kijk samen naar de toekomst tot de pensioenleeftijd. Je komt te weten hoe jouw werkgever jouw verdere loopbaan binnen de organisatie ziet. Stel je vooral open op en neem de regie over je eigen toekomst. Zo voorkom je dat je als een golfbal weggeslagen wordt.” 
Sociale ondernemers, zo kun je Rvaring dan ook wel omschrijven. “We halen er veel voldoening uit om mensen op de juiste manier te helpen. Mensen in hun kracht zetten door een werkplek voor ze te vinden geeft ons een enorme boost. Specifiek voor Lage Weide bieden we opleidingen aan als rangeer- en heftruckchauffeur. Hiermee helpen we zowel onze kandidaten met scholing, als onze buren met gekwalificeerd personeel. Op deze manier willen ook wij iets bijdragen aan de maatschappij!”