Hoe word én blijf je het snelst groeiende ingenieursbureau van Nederland? Rik Vos is directeur-eigenaar van DVTadvies en kent het geheim. Drie tips: trouwe werknemers, integraal advies en parallel opererende projectteams. En de belangrijkste tip? Die staat onderaan deze blog natuurlijk! 

Doolhof zonder uitgang? 

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat DVTadvies een doolhof zonder uitgang is voor haar medewerkers. Rik Vos richtte het bedrijf op in 2002, dus 18 jaar geleden. Inmiddels werken er meer dan 80 vaste medewerkers en het bijzondere is: als ze eenmaal binnen zijn, blijven ze decennialang in dienst. Ondanks de onstuimige groei vormen ze een hecht team. Vos: “weet je, onze projecten zijn echt inhoudelijk heel interessant. Sommige daarvan vallen zelfs onder het staatsgeheim. Dus als ik erover zou willen vertellen, zou het niet eens mogen. Maar de grap is: voor mij is de warme manier waarop collega’s met elkaar omgaan veel boeiender. Daarover praat ik thuis liever dan over het zoveelste mooie adviesproject dat we hebben afgerond.” 

Integraal advies  

Bij DVTadvies weten ze alles van huisvesting, brandveiligheid, duurzaamheid, datacenters en inspectiesZo kunnen ze opdrachtgevers integraal adviseren. Vos: “toen ik als projectmanager in de bedrijfshuisvesting werkte, verbaasde ik me erover dat ik als opdrachtgever om tafel moest zitten met vier verschillende consultants van één adviesbureau. Dat kan anders, dacht ik bij mezelf. En toen ben ik voor mezelf begonnen.” 

Parallel opererende projectteams 

Vos is niet alleen trots op zijn trouwe medewerkers, maar ook op de langdurige relaties met zijn opdrachtgevers. Volgens hem is dat mede te danken aan de succesvolle toepassing van het breinaalden-principe. Iedere opdrachtgever heeft één aanspreekpunt vanuit het team van Vos. Die verzorgt de intake, offerte en contractafhandeling. Hij of zij is het overall aanspreekpunt voor techniek, bouwkunde en het relatiebeheer, maar wordt daarbij waar nodig ondersteund door het management team. Op kantoor vormt hij of zij met collegaeen projectteam met verschillende expertises. En door alle verschillende projectteams wordt vervolgens een stevige breinaald gestoken. Want de projectteams worden begeleid door een senior veiligheid / kwaliteit / risico-auditoreen procesbeheerder (die zorgt voor capaciteitsplanning en informatie)een kennismanager en een duurzaamheidsspecialist. Door het bedrijfsmodel gebaseerd op raamovereenkomsten en terugkerende opdrachtgevers is er altijd iemand beschikbaar voor nieuwe opdrachten en kunnen de tarieven laag blijven. “ik verbaas me er nog steeds over dat concurrenten dit model nog steeds niet hebben overgenomen,” vertelt Vos met een bescheiden glimlach. 

En de tip tot slot 

Vos heeft met zijn medewerkers 10 uitgangspunten voor zaken doen geformuleerd. En op nummer 1 staat: Wij willen dat u het leuk vindt om met ons samen te werken.” En dat is volgens Vos de basis: “als je bij alles wat je doet dit principe in je achterhoofd hebt, komt de rest vanzelf. Echt waar!”.