Met liefde op de fiets

Het is een bekend onderdeel van het straatbeeld van Utrecht, de blauwe outfit met bijpassende helm. U bent ze onderweg naar Lage Weide dan vast ook al eens tegengekomen. Snel en duurzaam fietsend door de straten om uw goederen op tijd door de hele stad af te leveren. Dat zijn de koeriers van De Fietskoerier Utrecht.

Van spaanplaten tot bloedzakken

We starten gelijk met een kleine test. Welk van de volgende goederen heeft De Fietskoerier Utrecht nog nooit vervoerd?

1. De bokaal van de Tour de France
2. Verse maaltijden
3. Bidbooks
4. Spaanplaten van 1,5 bij 3 meter
5. Bloedzakken en menselijke organen

Alle antwoorden zijn fout, want alles kan bij De Fietskoerier Utrecht. “We denken in oplossingen en bieden maatwerk voor elke klant”, vertelt mede-eigenaar Karen Poot. “Zo hebben we de bokaal van de Tour de France door de stad gefietst naar verschillende locaties. En dat was een behoorlijk zware bokaal kan ik je vertellen! Maar ook verse maaltijden en lunches gaan geregeld via onze koeriers door Utrecht rond. En naast bidbooks zijn we er ook voor post en pakketten van bedrijven.” De laatste twee antwoorden uit de test laten meer wenkbrauwen fronsen. “Die maken onderdeel uit van onze spoedleveringen. Zo kregen we een opdracht om binnen een half uur spaanplaten via slim transport de binnenstad in te krijgen, dat was een mooie uitdaging. De bloedzakken en menselijke organen maken onderdeel uit van onze medische logistieke service. We bezorgen dagelijks de medicatie voor verschillende apotheken en rijden zowel vaste rondes als spoedritten voor ziekenhuizen. Ook hebben we veel ervaring met het bezorgen van bloed voor onder andere de bloedbank en medische onderzoeken. In samenwerking met het UMC en het Diak in Utrecht brengen we medische bloedsamples, bloed, urine en allerlei spoedleveringen rond. Doordat we op de fiets vervoeren zijn onze klanten niet afhankelijk van tijdvakken en leveren we op de juiste tijd.”

Slimme stadslogistiek

Al deze goederen passen natuurlijk niet op een gewone fiets. De Fietskoerier Utrecht lost dat op met een rugtas voor post en kleinere pakketten tot een vrachtfiets voor de grotere exemplaren. Zelfs voor zwaar transport is er een oplossing gevonden: de Velove. Een elektrische fiets met een grote kar erachter waarmee zelfs zware materialen tot 200 kilo vervoerd kunnen worden. “We richten ons op de volledige ontzorging van stadslogistiek. De organisatie ligt volledig bij ons zelf en daarmee hebben klanten altijd een aanspreekpunt. Fietsen maakt de stad mooier en met stadslogistiek kom je daar een heel eind mee.” Harde werkers kunnen we de sportieve koeriers dan ook zeker noemen want door weer en wind gaat De Fietskoerier Utrecht de straat op. “Fietsen is gezond, sportief en duurzaam. Daarnaast is het in de stad ook sneller en logischer. Het is heerlijk om via deze service een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu. Onze koeriers ervaren dan ook dagelijks het vrije gevoel van op de fiets zitten.” In 32 steden doet De Fietskoerier Utrecht dit op de fiets, maar daarbuiten biedt het ook landelijke dekking via de eigen autokoerier voor spoed en via DHL voor pakketten. “Met onze eigen autokoerier voor spoedleveringen bieden we door het hele land onze service aan. Zoveel mogelijk op een klimaat neutrale manier want we kopen onze gereden autokilometers af en in de stad maken we gebruik van CityHub, die CO2 neutraal rondrijdt. We bedienen hiermee zo duurzaam mogelijk alle klanten in het land.”

Samen duurzaam

‘Samen is leuker’, in deze slogan wordt de positieve gedachte van de Fietskoerier duidelijk uitgelegd. Samen bijdragen aan een schone en groene stad én verbinding door te fietsen. Een bijkomend voordeel is namelijk het contact wat hierbij ontstaat. “Zowel onderweg als bij de klant hebben we aandacht voor de stad en de mensen. We houden intensief contact met onze klanten en bij problemen lossen we het samen op. Hierdoor hebben we dan ook een hoge klanttevredenheid.” Ook ondernemers op Lage Weide maken gebruik van de Fietskoerier zoals Medux, Strukton, Veolia, Wits, Stiho, Sigma Coatings en Sikkens. “Mensen zijn vaak verbaasd wat er allemaal op de fiets vervoerd kan worden maar bij ons kan alles worden geregeld. Het is laagdrempelig en ons aanbod is heel divers. Alle ondernemers op Lage Weide zijn welkom om onze liefde voor duurzame stadslogistiek ook te beleven.”