In het hart van de bouw

Bij het bouwen van een nieuwe gebouwen of bij het verbouwen c.q. transformeren van bestaande gebouwen komt veel kijken, complexe vraagstukken nemen daarbij geregeld de overhand. Met bouw- én installatietechnisch advies tijdens alle fases van het bouwproces worden gebouwen en hun omgeving op een veilige, duurzame en comfortabele manier beter. Wie bij dat adviesbureau in de bouw werken? Dat zijn de raadgevende ingenieurs van de Nieman Groep. De Nieman Groep is in 1988 gestart en bestaat anno 2021 uit Nieman Raadgevende Ingenieurs, Nieman Academie, Het GeluidBuro, Bimpact en Ingenii Bouwinnovatie.

Beleving in de bouw

“Er zijn maar enkele partijen die je nodig hebt als je iets wilt in de bouw; een constructeur en een architect. De rest doen wij voor onze klanten”, vertellen directeuren Henk Koekoek en Marc van Bommel meteen. “Onze corebusiness is advies in de bouw, van akoestiek en bouwfysica tot brandveiligheid. Maar ook in bouwtechniek, bouwregelgeving en kwaliteitsmanagement zijn wij gespecialiseerd. Een gebouw moet onderdeel van de beleving zijn die bedrijven aan klanten willen geven en in een woning moet de lifestyle van de bewoners terugkomen. Daarin moet alles kloppen; het totaalplaatje van begin tot eind.” De continue uitbreiding van de regels en hogere bouweisen hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het vak specialistischer is geworden. “Op kennisvlak gaan we steeds meer de diepte in, door de hogere eisen hebben we op elk vakgebied een expert nodig. Maar met die experts geven we vanuit Nieman dan ook advies aan 2500 projecten per jaar.” Bijvoorbeeld aan het project in Utrecht voor de nieuwe remise voor de Uithoflijn, waardoor de nieuwe trams de werkplaats goed kunnen bereiken. Ook zijn wij als adviseur installatietechniek en bouwfysica betrokken bij de herinrichting van de nieuwe woonwijk De Nieuwe Defensie in Utrecht.

Perfecte akoestiek van Nederlandse kerken tot kantoren in Zuid-Korea

Geluidsoverlast staat in Utrecht op nummer één in de lijst van ergernissen. Zowel binnen op kantoor als buiten op het balkon van je nieuwe appartement willen mensen kunnen zitten zonder last van omgevingsgeluid. “Akoestiek in een nieuwe ruimte is daarbij erg belangrijk. Dat merk je eigenlijk pas als je probeert te werken in een ruimte met de akoestiek van een kerk. Daarom hebben wij het Acoustic Experience Lab gebouwd waar we de akoestiek van elke nieuwe ruimte kunnen nabootsen en beïnvloeden. Hierdoor kunnen wij de plannen voor de bouw haarfijn koppelen aan de wensen van de klant. Dit is uniek en is inmiddels ook buiten de grenzen van Nederland bekend. Zelfs uit Zuid-Korea komen klanten naar Nederland om de perfecte, toekomstige akoestiek voor hun nieuwe kantoor te kunnen bepalen.” En een leuk feitje; zelfs bij de bouw van een kerk in Barneveld is de akoestiek vooraf getest bij Nieman!

Natuurkundig toetsen

Het is wel duidelijk dat er bij gedegen advies in de bouw veel komt kijken. Dat is ook precies de reden waarom de Nieman Groep zoveel expertises bezit. “Voor onze klanten wordt duurzaamheid bijvoorbeeld steeds belangrijker. Gebouwen moeten energiezuinig worden opgeleverd en er is grote vraag naar zonnepanelen op het dak. Wij denken dan gelijk aan de brandveiligheid. Dat is de andere kant van ons werk; plannen toetsen, want is het wel mogelijk wat de architect heeft bedacht? Eigenlijk kijken we daarmee of het stukje natuurkunde klopt aan het gebouw.” Door de jaren heen zijn de wensen van de klanten daarbij duidelijk veranderd, merken Koekoek en van Bommel. “Zo’n 15 jaar geleden was het thermisch klimaat belangrijk in de bouw van nieuwe gebouwen. Vanaf 5 jaar geleden is dat overgegaan naar geluidreductie en privacy in kantoren. We zijn heel benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen en wat het volgende wensenpakket is.” Hoe dan ook Nieman zit in het hart van de bouw, en dat mede vanaf ons bedrijventerrein Lage Weide.