Duurzaam OV is de toekomst

De OV-chipkaart is hét betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. U kent ze dan ook vast wel, de in- en uitcheckpoortjes bij de metro en de trein en de in- en uitcheckapparaten in de bus en  tram of trein. Of de opwaardeerplekken op de stations en in de supermarkt om de kaart op te laden. Deze onmisbare apparatuur voor reizen met het OV, maar ook het complete softwaresysteem erachter om alle transacties te verwerken, wordt allemaal ontwikkeld door Scheidt & Bachmann voor Translink, de coöperatie van de OV-bedrijven in Nederland. Maar in de nabije toekomst zal er een grote verandering plaatsvinden in de OV-wereld en de voorbereidingen daarop worden getroffen in het hoofdkantoor op Lage Weide. Reizen met het openbaar vervoer gaat namelijk een stuk eenvoudiger worden… 

Betalen voor reizen met je telefoon of smartwatch 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; “de huidige OV-chipkaart bestaat binnen 10 jaar niet meer”, vertelt Managing Director Robin van Haasteren. “De huidige verwachting is om overal vanaf 2024 in het openbaar vervoer te kunnen betalen met een bankpas, smartwatch of telefoon. Het moet eenvoudig, gebruiksvriendelijk, betaalbaar en leuk zijn voor de gebruikers om te reizen in het OV. Wij gaan daarin helemaal mee in de ontwikkeling van deze verandering in nieuwe betaalmethodes.” Het vergt dan ook een grote transitie om de komende jaren het oude systeem te migreren en een compleet nieuw systeem te implementeren. “Op dit moment verbouwen en vernieuwen wij het centrale systeem. Tussentijds worden ook in- en uitcheckpoortjes bij de metro en de trein en de in- en uitcheckapparaten in de bus en tram of trein volledig worden aangepast hiervoor. Een super uitdaging in OV-wereld in zo’n korte tijd!” 
 

Goed beheer en continue doorontwikkeling 

Een cruciale rol dus, die bij Scheidt & Bachmann in goede handen is en waar goed beheer en nieuwe ontwikkeling ook een belangrijk onderdeel is van het bedrijf. “Een aantrekkelijk OV gaat hand in hand met goed beheerIedereen gaat er vanuit dat alles gewoon werkt. En we zijn altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen voor optimale integratie. We zorgen ervoor dat de storingen van de apparatuur en het centrale softwaresysteem snel worden verholpen en moderniseren constant de software om juist preventief te voorkomen dat het gaat storen. Met goed beheer en continue nieuwe ontwikkelingen zorgen we dat de OV-bedrijven betaald worden en het juiste bedrag bij de klant wordt afgeschreven.” Overigens is het bedrijf niet alleen in het openbaar vervoer maar ook in parkeergarages, bij tankstations en in de spoorwegbeveiliging actief en dus is de kans groot dat u ook daar oplossingen van Scheidt & Bachmann tegenkomt. 

Duurzaamheid is de toekomst 

In coronatijd reizen er veel minder mensen met het openbaar vervoer. Toch denkt van Haasteren dat het reizigersaantal weer enorm gaat groeien, hij werpt een blik op de toekomst. “het was voor Corona al enorm druk op de Nederlandse wegen. De verkoop van tweedehands auto’s is enorm gegroeid sinds het coronavirus zijn intrede deed. Dat betekent dat zodra de economie weer op gang komt na het COVID-virus er ook nog meer auto’s op de weg komen. De al forse fileproblematiek zal daardoor nog verder toenemen, de bereikbaarheid zal zeker in de grote steden afnemen en dus gaat het openbaar vervoer en andere alternatieven dubbel zo belangrijk worden!” Zonder OV-chipkaart wordt reizen met openbaar vervoer een stuk eenvoudiger. “Waar je nu de OV-chipkaart nog moet aanvragen, opwaarderen en meenemen, is het nieuwe systeem met andere betaalmiddelen veel toegankelijker om met het OV te reizen. Dit soort betaalmethodes passen wij ook graag toe op andere soorten mobiliteit. Hoe mooi en duurzaam zou het zijn om vanuit de trein en bus direct een elektrische scooter of auto te kunnen pakken, die gekoppeld is aan een eenvoudig betaalsysteem van Scheidt & Bachmann?” 

Van Haasteren ziet dan ook veel voordelen. “Duurzaamheid is de toekomst, steden hebben allemaal de emissiedoelstellingen ondertekend. Wij dragen daaraan bij door de drempel voor reizen met het OV te verlagen, waardoor er minder auto’s op de weg zullen zijn. Tegelijkertijd gaat de bereikbaarheid van bedrijven omhoog en scheelt het werknemers reistijd.” Een mooie toekomst met een aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker OV is mede dankzij Scheidt & Bachmann dan ook dichterbij dan u denkt!