Circulair, maar dan in het echt

U kent de groene machines vast wel, te zien op bouwplaatsen door heel het land. Of het nu gaat om het slopen van gebouwen, bodem- en asbestsanering of grond bouw- en woonrijp maken; bij Oskam bent u aan het juiste adres. Vanaf Lage Weide worden de mooiste projecten opgeleverd met grote aandacht voor duurzaamheid en circulariteit.

Recht in de keten

“Een full-service dienstverlener in Sloop & Infra”, zo omschrijft directeur Jos van Rooijen zijn bedrijf. “In sloopwerk zijn we bij Oskam gespecialiseerd. Slopen is eigenlijk omgekeerd bouwen, een zorgvuldige werkwijze maakt ook gelijk hergebruik mogelijk. Onder Infra valt onder andere bodemsanering en grond bouwrijp maken. Daarnaast is asbestsanering een specialiteit van het bedrijf.” Dat van Rooijen hergebruik gelijk laat vallen is geen toeval, want dat is al 25 jaar heel gewoon voor het bedrijf. “Oskam stond aan de wieg van circulair slopen en we zijn één van de koplopers in het werken volgens duurzame sloop. Bij ons is alles zoveel mogelijk circulair, we proberen recht in de keten te blijven. Dat is een mooie uitdaging tijdens projecten om een stof een andere functie hierin te geven. Van autobanden maken we bijvoorbeeld reflectorpaaltjes voor langs de wegen, een mooie stap omhoog in de keten!”

Bommen en granaten

Al deze projecten komen tot stand met medewerkers met een no-nonsense mentaliteit die met een glimlach op het gezicht rondlopen, dat is de sfeer van Oskam. Een belangrijke eigenschap volgens van Rooijen: “Ik hou iedereen in het bedrijf op de hoogte van de verwachtingen en de doelen. Contact met de medewerkers is voor mij heel belangrijk. Om 6.00u gaan de eerste vrachtwagens weg en ben ik aanwezig. Daarna maak ik een rondje langs de garage en het kantoor. Zo ben ik zichtbaar, aanspreekbaar en weet ik wat er speelt. Zo ontstaat er één grote familie, waarbij ik ervoor zorg dat iedereen een glimlach op het gezicht heeft staan. Op deze manier is een werkdag genieten voor iedereen.” Met zijn betrokkenheid als directeur is van Rooijen dan ook de strateeg van Oskam. Daarnaast gaat het bedrijventerrein Lage Weide hem ook aan het hart, waar hij als voorzitter van ILW ook de strategische lijnen voor de toekomst uitzet. “Ook op Lage Weide staan er grote ontwikkelingen op de planning de komende jaren. Samen werken we aan een goed vestigingsklimaat op het bedrijventerrein.” Met vakkennis en veel ervaring is Oskam actief door heel Nederland met uiteenlopende projecten. Kantoren ombouwen tot appartementen of een voormalig klooster tot kantoorhal, voor Oskam zijn dit mooie uitdagingen. Op dit moment levert Oskam ook op Lage Weide locaties woonrijp op, zoals aan de Atoomweg. Maar ook landelijk bij de uitbreiding van een grote kwekerij vlakbij Schiphol, waar voordat deze kan beginnen eerst bodemonderzoek moet worden gedaan. “In de grond kunnen nog niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Oskam doet een bommenonderzoek met meer dan 10.000 metingen, zodat daarna begonnen kan worden met de zekerheid dat er geen bommen en granaten meer liggen!”

Van circulair slopen naar bouwen

In het jaar 2021 krijgt bouwen steeds meer prioriteit bij het bedrijf. “Wij willen graag bouwmaterialen die vrijkomen bij het slopen hergebruiken. Bij sommige projecten is dit lastig, waardoor we op de gedachte kwamen: we kunnen zelf ook gaan bouwen en dit aanbieden aan de klanten. Naast slopen zorgen we dat we het ook weer opbouwen, full-service in optima forma”. Een mooi voorbeeld van anticiperen op recente ontwikkelingen, dat is iets dat in het DNA van Oskam zit. “We lopen altijd voorop ten opzichte van de concurrentie door nieuwe technieken vroegtijdig uit te proberen. Het ontwikkelen van elektrische wagens of hulpmiddelen waarbij de accu het een hele werkdag volhoudt of een slooprobot die gevaar voor werknemers wegneemt door ‘control’ vanuit je bureaustoel zijn voorbeelden waar we nog dagelijks plezier van hebben.” Trots, dat is van Rooijen op zijn bedrijf waarvan hij sinds 1995 directeur is. “Er zitten hoge eisen aan slopen, bodemonderzoek, asbestsanering en bouwen. Met onze vakkennis kunnen we deze projecten allemaal tot een goed einde brengen. Daarnaast zijn we open en eerlijk, dat levert een groot vertrouwen op van onze klanten. Vertrouwen dat nu ook weer terugkomt in het bouwen, onze nieuwe service. We bouwen op deze manier een lange termijn relatie op.” Daarmee is de cirkel rond; van slopen naar een nieuw gebouw, allemaal door Oskam. Helemaal circulair, maar dan in het echt!