Chefkoks op Lage Weide
Welk bedrijf heeft Nederland als thuismarkt, Polen op de tweede plaats en Vietnam op nummer drie in de top van afzetmarkten denk je? Een financieel dienstverlener? Een zonnebrillenverkoper?
Nee hoor. Het is De Heus, een familiebedrijf met wereldwijd meer dan 50 vestigingen. De Heus maakt in Nederland per dag voer voor
- 700.000 kippen
- 770.000 varkens en 2.000.000 biggen
- en ze maken zoveel rundveevoer dat er elke dag 500.000 liter melk kan worden gemolken
Op hun productielocatie in Utrecht (Lage Weide) wordt alleen al wekelijks 6.000 ton rundveevoer geproduceerd. Goed voer is heel belangrijk voor dieren, want als dieren gezond voer krijgen, blijven ze ook gezond. De ‘chefkoks’ van De Heus kunnen er over meepraten, want ze hebben al meer dan 1.000 recepten voor verschillende klanten gemaakt. Ieder zijn smaak, zeg maar. Maar vandaag gaan we het niet hebben over diervoeding. Wel over duurzaamheid. Want die tonnen voer leveren heel wat transportbewegingen en een grote energievraag op. Hoe ‘groen’ is De Heus in Utrecht eigenlijk bezig?
Kris Bouman is locatiemanager en vertelt dat er inmiddels de nodige praktische acties zijn opgepakt. Zo wordt geïnvesteerd in nieuwe, zuinige machines die tot 50% minder stroom verbruiken dan hun voorgangers. Vorig jaar zijn alle lampen vervangen door LED-verlichting. En met slimme ICT-oplossingen worden onderdelen van het productieproces automatisch stil gezet als op die onderdelen even geen activiteit is. Zo krijg je geen lege plekken in de productielijn en een flinke energiebesparing.
Tot verrassing van Bouman bleek een andere winstpakker niet een puur technische oplossing, maar eentje die management beslissingen beïnvloedt. Namelijk het installeren van apparaten waarmee het Kw-verbruik van machines werd gemeten. Zo kun je snel ingrijpen bij afwijkingen en energieverspilling tegengaan. En dat werkt.
Dat is maar goed ook, want sommige onderdelen van het proces om veevoer te maken zijn best energieslurpers. Met de persmachines op kop, want hiervoor is een behoorlijk vermogen nodig. Vandaar dat hier extra kritisch naar gekeken wordt. Bouman: “wat voor ons misschien een paar procent energiebesparing oplevert, zou voor een huishouden of zelfs een woonwijk een enorme milieuwinst geven. Dus ik houd onze investeringsbeslissingen ook echt wel in perspectief: het gaat niet alleen om percentages, maar ook om absolute hoeveelheden energie die je kunt besparen. Dus we blijven investeren in zuiniger materieel. Het kost een paar ton per machine, maar dan heb je ook wat!”
Deze en andere maatregelen zijn onderdeel van een meerjarenconvenant, dat De Heus met branchegenoten en de overheid heeft gesloten om vergroening te stimuleren. En om nog even op dat wegtransport terug te komen: inmiddels wordt 80% (!) van de grondstoffen bij De Heus in Utrecht aangeleverd over het water. Ook dat zorgt voor veel minder milieuoverlast en hierdoor is het veel minder druk op de weg. En dat is in de regio Utrecht best wel een aandachtspuntje.