Winteropvang voor dakloze mensen aan Savannahweg 35

De gemeente Utrecht heeft een pand aan de Savannahweg 35 aangewezen als winteropvang voor dakloze mensen. In onderstaand wijkbericht van de gemeente meer informatie.

Wijkbericht

In dit wijkbericht informeren wij u over de nieuwe locatie van de gemeente Utrecht als opvang bij koud weer voor dakloze mensen in de stad. Aan de Savannahweg 35 in Lage Weide kunnen in de periode tussen 1 november tot uiterlijk 30 april per nacht maximaal 175 dakloze mensen terecht. De locatie gaat open bij koud en slecht weer zoals (aanhoudende) nachtvorst of storm. In de opvang kunnen mensen dan veilig en warm overnachten.

Opvang

De komende tijd wordt het pand gereedgemaakt, zodat het vanaf 1 november voor opvang inzetbaar is. Bij koud en slecht weer gaat de opvang om 18.00 uur open en sluit deze weer om 9.00 uur de volgende ochtend. De opvanglocatie is alleen ’s avonds en ’s nachts open. De gebruikers zijn kwetsbare mensen die op straat leven, ook mensen die normaal gesproken geen recht hebben op opvang. Dit zijn bijvoorbeeld EU-(arbeids)migranten en ongedocumenteerde mensen die op straat leven.

Na de eerste winterperiode vindt een evaluatie plaats met de omgeving over hoe de opvang is verlopen. De opvang is voorzien voor maximaal vijf jaar.

Bij koud en slecht weer

De grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hanteren vaste afspraken over de duur van deze zogeheten KoudWeerRegeling (KWR).

De opvang start zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt daalt of bij extreem weer. Bijvoorbeeld bij code rood, als een storm een naam krijgt of de Rijksoverheid oproept om binnen te blijven. De afspraak is dat de winteropvang altijd plaatsvindt in alle vier de gemeenten tegelijk.

Beheer en begeleiding

De Tussenvoorziening doet het beheer van de opvanglocatie en vormt het eerste aanspreekpunt bij vragen van de omgeving. Op de locatie is begeleiding, zorg en beveiliging aanwezig.
De gebruikers kunnen er douchen, eten en drinken, verblijven en slapen. Overdag zijn zij welkom bij voorzieningen elders in de stad, zoals Herstart, aan de Nieuwegracht. Voor vervoer van en naar de opvanglocatie wordt gezorgd.

De gemeente Utrecht en beheerder De Tussenvoorziening starten een beheergroep met belanghebbenden voor overleg en afspraken over de locatie en omgeving. Om snel te kunnen handelen naar aanleiding van meldingen en zo samen de nachtopvang goed te laten verlopen.

Op 25 oktober om 10:00 organiseren we een bijeenkomst voor belanghebbenden uit Lage Weide. Aan bod komen vragen, zorgen, maatregelen en afspraken voor goed beheer, hoe elkaar te informeren en het doorgeven van meldingen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan door een mail te sturen aan nilab.ahmadi@utrecht.nl

Heeft u vragen, voorstellen en ideeën?

Heeft u ideeën of vragen of voorstellen over het beheer en de organisatie van de winteropvang? Dan kunt u een e-mail sturen naar: annemieketomassen@tussenvoorziening.nl

Voor andere vragen over het beheer, de organisatie en de opvang, kunt u contact opnemen met Nilab Ahmadi, via nilab.ahmadi@utrecht.nl.

Met algemene vragen over de gemeente kunt u terecht bij wijkbureau West aan de Everard Meijsterlaan 3, via west@utrecht.nl of via telefoonnummer 14030