Weekendafsluitingen Leidsche Rijntunnel van 1 t/m 18 maart 2024

In 2024 heeft Rijkswaterstaat meerdere grote onderhoudswerkzaamheden gepland rond Utrecht. Ze vernieuwen het wegdek op grote delen van de A12 en A2, voeren renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen, vervangen de stalen kabels (tuien) van de Galecopperbrug (A12) en brengen nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2). Daarnaast voeren ze regulier onderhoud uit, zoals asfaltreparaties en groenonderhoud. Tot slot zijn er mogelijk werkzaamheden nodig aan de Vollenhoventunnel (A28) bij Zeist.

Dit betekent dat er vanaf maart 2024 geregeld afsluitingen op de snelwegen rond Utrecht zijn. Dit geeft aanzienlijke hinder voor weggebruikers in de regio, zowel op het hoofd- als het onderliggend weggennet. Met dit bericht brengen wij u hiervan alvast op de hoogte.

Vervanging verlichting Leidsche Rijntunnel (A2)

De eerst geplande werkzaamheden betreffen het vervangen van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel. De Leidsche Rijntunnel heeft vier tunnelbuizen; twee tunnelbuizen (parallelbuis en hoofdbuis) richting Den Bosch en twee richting Amsterdam.

Het vervangen van de verlichting duurt drie weekenden per parallelbuis en vijf weekenden per hoofdbuis. Tijdens een werkweekend wordt één tunnelbuis afgesloten. Doorgaand verkeer in dezelfde richting is dan mogelijk via de tunnelbuis ernaast. Het St. Antoniusziekenhuis Utrecht Leidsche Rijn blijft altijd bereikbaar, mogelijk via een omleidingsroute.

De vier buizen worden in het komend jaar één voor één aangepakt. We kondigen elk werkweekend op tijd aan via informatiepanelen boven de wegen (drips), lokale en sociale media. Tijdens de werkweekenden worden omleidingsroutes aangegeven.

Start werkzaamheden

De werkzaamheden starten op 1 maart 2024. Dan vervangt de aannemer de verlichting van de parallelbuis A2 richting Den Bosch. De drie weekenden dat de parallelbuis A2 richting Den Bosch dicht is, zijn:

 

Vrijdag 1 maart 20.00u tot maandag 4 maart 6.00u

Parallelrijbaan A2 richting Den Bosch gesloten. Oprit 6 en 7 gesloten. Afrit 7 en 8 gesloten. 

 

Vrijdag 8 maart 20.00u tot maandag 11 maart 6.00u

Parallelrijbaan A2 richting Den Bosch gesloten. Oprit 6 en 7 gesloten. Afrit 7 en 8 gesloten.

Vrijdag 15 maart 20.00u tot maandag 18 maart 6.00u

Parallelrijbaan A2 richting Den Bosch gesloten. Oprit 6 en 7 gesloten. Afrit 7 en 8 gesloten.

 

Overige 3 tunnelbuizen

De verlichting in de overige drie tunnelbuizen van de Leidse Rijntunnel wordt later dit jaar vervangen. Wanneer dat is, hangt af van de andere werkzaamheden aan de wegen rondom Utrecht. Houd daarom de projectpagina in de gaten voor informatie over de verdere planning van de Leidsche Rijntunnel.

 

Achtergronden werkzaamheden

De verlichting in de Leidsche Rijntunnel is inmiddels 14 jaar oud en bereikt het einde van haar levensduur. Het is daarom noodzakelijk om deze te vervangen. Hiervoor gebruiken we duurzame en energiezuinige led lampen, die zorgen voor een rustig wegbeeld.

Indien u vragen heeft met betrekking tot de werkzaamheden in de Leidsche Rijntunnel kunt u contact opnemen met Frank Baelde.

Frank Baelde

Adviseur Verkeer A27/A12/A2 Ring Utrecht
………………………………………………………………………
Rijkswaterstaat Midden Nederland
Papendorpseweg 101 | 3528BJ Utrecht.
Postbus 24094 3502MB Utrecht.

………………………………………………………………………
M 06 21 96 16 31
frank.baelde@rws.nl
www.rijkswaterstaat.nl