Veelzijdige platformoplossingen tijdens webinar Smart Logistics op Lage Weide

Op woensdag 7 juli 2021 vond het webinar Smart Logistics op Lage Weide plaats. Het onderwerp ‘datagedreven smartmobility voor Transport en Logistiek’ leverde interessante gesprekken op met deskundigen en belanghebbenden over de zin en onzin van dataplatforms. 

Van den Heerik: bereid om DELTA platform met anderen te delen 

Het webinar stond onder leiding van Roeland Tameling, projectleider Slimme Mobiliteit bij Parkmanagement Lage Weide. Na de introductie van Tameling over datagedreven mobiliteit in de transport en logistiek presenteerde Hendrik van den Heerik het DELTA platform waar Van den Heerik Transport gebruik van maakt. Van den Heerik gaf een inkijk in het dataplatform, dat meewerkt aan een efficiënter, duurzamer en veiliger transport. Zijn belangrijkste boodschap: “maak gebruik van de mogelijkheden zonder zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Wij zijn graag bereid ons platform en onze ervaringen te delen!” 

Nijsing: digitale stekkers en stopcontacten met elkaar verbinden 

Aansluitend gaf Janneke Nijsing (Connected Transport Corridors) een presentatie over DEFlog; een systeem dat het delen van data eenvoudig maakt. DEFLog (Data Exchange Facility Logistics) is een publiek private digitale voorziening die het mogelijk maakt om data uit te wisselen tussen logistieke bedrijven en overheden (en tussen logistieke bedrijven onderling). Een dataplatform dat voorkomt dat partijen vele eigen connecties moeten maken en beheren. Volgens Nijsing biedt dit mogelijkheden om “verschillende stekkers en stopcontacten op een gedeeld nationaal systeem met elkaar te verbinden” en dat is essentieel voor effectieve datauitwisseling. 

Bouwers: samen efficiencyslagen maken 

Na de presentaties vertelde Frans-Luuk Bouwers (directeur City Hub) zijn ervaring over het software platform Keana, waar Bouwers mede-ontwikkelaar van is. “Keana is speciaal ontwikkeld om de werkzaamheden van City Hub en zijn partners perfect te ondersteunen”. Iedere soort vracht heeft een ander vervoersmiddel dat goed bij de vracht past. Daarom koppelt het softwareplatform de juiste vracht aan het juiste vervoersmiddel en partner. Daarnaast organiseert het bundeling van vracht tussen partners. Of het nu op de (elektrische bak)fiets, in de (bestel)auto of per boot is. Dat levert belangrijke efficiency voordelen op voor milieu en de ondernemers. 

Wederom een voorbeeld dat het belang van data voor bedrijven in de transport en logistiek buiten kijf staat en er steeds meer data beschikbaar komt. Zo werden in de anderhalf uur durende webinar de (on)mogelijkheden voor Smart Logistics op Lage Weide onderzocht. De platformoplossingen, ervaringen en behoeften gaven voldoende stof voor een vervolggesprek tussen de verschillende individuele webinar deelnemers.  

De presentatie van Hendrik van Heerik is hier te downloaden en de presentatie van Janneke Nijsing hier. Het webinar is in zijn geheel terug te kijken via: Webinar Smart Logistics op Lage Weide.