Terugblik werkbezoek gemeenteraad
13 februari kwamen politiek en praktijk bij elkaar op Lage Weide
Op uitnodiging van Parkmanagement Lage Weide kwamen verschillende leden van de Utrechtse gemeenteraad én uit Stichtse Vecht een kijkje nemen op het bedrijventerrein. Na een bondige introductie door Josien van Breda vertrok de helft van de deelnemers naar City Hub. Vanwege het weer niet met de fiets, maar met de auto. Een mooie aanleiding om vast te stellen dat de bereikbaarheid per fiets op het bedrijventerrein flinke verbetering verdient.
Zero emissie stadsdistributie
City Hub is gevestigd op Lage Weide en biedt externe magazijnen voor bedrijven, helpt hen met voorraadbeheer en verzorgt hun bevoorrading met groen stadstransport. City Hub werkt enkel met elektrische, zero-emissie voertuigen.
In 2016 is City Hub begonnen in Roermond, waar ze de distributie verzorgden voor verschillende winkels. Dit ging zo goed, dat ze al snel zijn uitgebreid en inmiddels ook gevestigd zijn in Utrecht, Amsterdam en Den Haag.
Tijdens de rondleiding in de loods werd al snel duidelijk hoe efficiënt City Hub werkt. Er kwam toevallig net een elektrisch voertuig binnen gereden. Deze grote wagen kan 10 rolcontainers vervoeren, maar is zo licht dat het gewicht nooit boven de 35.000 kg uitkomt. Binnen tien minuten was de wagen geleegd en opnieuw gevuld met vracht, waarna deze alweer de weg op ging. De ritjes zijn kort, voornamelijk van en naar de stad, waardoor de actieradius van de elektrische wagens geen problemen veroorzaakt. Op deze manier heeft City Hub in drie maanden tijd (van augustus tot november 2019) al 5000 liter diesel bespaard!
Lees meer over City Hub via lageweide.nl/nieuws/een-vijf-sterren-goederenhotel-voor-drie-hotels-in-utrecht/
Goed voorbereid de school uit
De Utrechtse gemeenteraadsleden gingen ook op bezoek bij MBO Utrecht. Sinds de zomer van 2019 zitten MBO Bouwkunde en een deel van MBO Engineering op Lage Weide. Vijf enthousiaste studenten stonden klaar om hun ervaringen te delen met de raadsleden. Op verzoek van de raadsleden was het hoofdthema van het gesprek de stage-ervaringen van studenten. Het tekort aan stageplaatsen voor mbo-leerlingen is een landelijk thema. De eerste vraag aan de studenten was of ze veel moeite hadden gehad met het vinden van een stage. Dat bleek wel mee te vallen. Stages worden gevonden via het platform stagemarkt.nl van SBB. Hierop bieden alle erkende leerbedrijven hun stage plaatsen aan. Ook wordt het netwerk van ouders ingezet. Het vinden van een 10 weken stage is het lastigst omdat bedrijven deze stageperiode te kort vinden om studenten ook echt wat te leren. Voor de half jaar stage in het vierde jaar is dat gemakkelijker. De studenten gaven aan dat ze goed worden voorbereid door de school met hun CV en het oefenen van gesprekken. Als het echt nodig is helpt school met het openen van deuren bij organisaties.
Omdat MBO Utrecht op het bedrijventerrein zit is het makkelijk voor studenten om bij bedrijven langs te gaan. Maar dat betekent niet dat je ook makkelijker binnen komt. Je moet wel goed genoeg zijn. Bovendien komt 50 procent van de studenten van MBO Utrecht van buiten de provincie Utrecht. Die zoeken een stageplaats dichter bij huis. Wel is de bereikbaarheid van het bedrijventerrein met de bus een aandachtspunt, dat kan echt beter. De ervaring leert dat alle studenten een stage kunnen vinden, mits ze op tijd beginnen met zoeken. Eenmaal binnen bij een bedrijf vinden de studenten dat wat ze geleerd hebben goed aansluit bij de praktijk.
Na een levendig gesprek van drie kwartier kregen de raadsleden nog een korte rondleiding door de praktijkruimte en langs de leslokalen.
Sneak preview van onderzoek naar verkeersveiligheid
Aansluitend werden ervaringen uitgewisseld tijdens een informele lunch in de Hofclub Utrecht. Met name het lopende onderzoek naar verkeersveiligheid en bereikbaarheid maakte de tongen los. In het voorjaar wordt de definitieve rapportage gepubliceerd, maar de eerste conclusies staan al online: lageweide.nl/nieuws/eerste-uitkomsten-onderzoek-verkeersveiligheid-en-bereikbaarheid/