Terugblik DC-werkbezoek Picnic

Op donderdagochtend 6 oktober waren meer dan 20 aanwezigen bij het werkbezoek bij het distributiecentrum van Picnic aan de Mesonweg. Dit na het succesvolle werkbezoek aan Stiho eerder dit jaar. Tijdens het bezoek vertelde Sjors van Bokhoven over de operatie van Picnic, werd er een rondleiding gegeven en werden tips & tricks met elkaar besproken.

Picnic op Lage Weide

Het distributiecentrum is een van de 3 locaties van Picnic op Lage Weide. Naast het DC aan de Mesonweg is er aan de Atoomweg nog het gerobotiseerde Fulfillment Center dat op 1 april van dit jaar door Koning Willem-Alexander officieel werd geopend en de koellogistiek aan de Neutronweg. Sjors van Bokhoven vertelde de aanwezigen over het ontstaan en de groei van Picnic en de verschillende activiteiten die er op Lage Weide plaatsvinden. Dit werd doorgezet tijdens de rondleiding in twee groepen waar de aanwezigen de nodige vragen stelden en van gedachten konden wisselen over de praktijk in hun eigen distributiecentra.

Actuele ontwikkelingen

Na de rondleiding werden er nog een aantal actuele zaken met elkaar besproken. Ten eerste de vraag hoe de verschillende ondernemers omgaan met de stijgende energieprijzen. Voor de een bracht dit geen veranderingen met zich mee, voor de anderen werd er wel actief ingezet op lager zetten van de verwarming, en besparen op verlichting en verkoeling. Gevraagd naar het fietsbeleid vertelde Sjors over de korting die zij hun medewerkers aanbieden op een Swappfiets abonnement. Samen met een actief beleid waarbij ook in de recruitment al aandacht wordt gegeven aan fietsen naar je werk leidt dit ertoe dat 70% van de medewerkers van Picnic niet met de auto komt, maar in een vorm van duurzame mobiliteit.

Een van de uitdagingen voor de distributiecentra is dat personeel tijdens vroege en late shifts niet met het OV naar Lage Weide kan komen. Daarom wordt inmiddels onderzocht of er gezamenlijk pendelvervoer georganiseerd kan worden. Vanuit de aanwezigen waren er al een aantal geïnteresseerden, anderen kunnen zich melden via daanvanhaarlem@lageweide.nl

Aantrekken en behouden van personeel

Tot slot werd nog het aantrekken en behouden van personeel besproken. In een sector waar kleine verschillen in salaris voor een medewerker een reden zijn om te switchen van werkgever worden aanvullende voorwaarden ingezet. Voorbeelden zijn het leuk maken van het werk, snel geven van verantwoordelijkheid, gratis lunches en verkiezingen van medewerker van de maand.

Over het aantrekken van jongeren organiseert ILW Parkmanagement Lage Weide op 23 november de P&O netwerkbijeenkomst: de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Wil jij net als de aanwezige logistieke partijen praktische tips om deze groep aan te trekken? Meld je dan nu vast aan!