Pilot aardgasvrije bedrijventerreinen Utrecht

Het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) is, in samenwerking met Industrievereniging Lage Weide en de gemeente Utrecht, op zoek naar ondernemers op bedrijventerrein Lage Weide die willen deelnemen aan de pilot ‘aardgasvrije bedrijventerreinen’.

 

Onderzoek gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht onderzoekt samen met o.a. ondernemers, ILW en ECUB, of, hoe en wanneer bedrijventerreinen in Utrecht op een haalbare en betaalbare manier kunnen overstappen op aardgasvrij. Utrecht wil toewerken naar bedrijventerreinen waarin zo min mogelijk energie wordt gebruikt, de energie die wordt gebruikt afkomstig is uit duurzame (lokale) energiebronnen en de energie-infrastructuur hierop is aangepast. De focus ligt in dit onderzoek op het besparen en verduurzamen van warmte – en koudegebruik.


Deelnemen aan de pilot?

Onderdeel van dit onderzoek is een werkgroep per bedrijventerrein. Op Lage Weide zoeken we hiervoor minstens 5 enthousiaste ondernemers die aan de gemeente input willen leveren en zelf willen nadenken over mogelijkheden om minder/geen aardgas te gebruiken. ILW en ECUB doen daarnaast ook mee.
Deelname aan de pilot levert geen directe verplichtingen op waar het gaat om maatregelen. Wel verwachten we de inzet van ondernemers voor het leveren van input en denkkracht: in een aantal bijeenkomsten van ± 1,5 uur op Lage Weide. Meer informatie vindt u in dit document met vragen en antwoorden over de pilot aardgasvrije bedrijventerreinen.


Voordelen voor ondernemers

  • Meer duidelijkheid krijgen van de gemeente over de planning naar ‘aardgasvrij’ en hier zelf ook invloed op hebben
  • Op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in hoe en wat je zelf kunt besparen in het pand
  • Inzicht in kansen voor een duurzame toekomst en wat er bij komt kijken om over te stappen op aardgasvrij en schone energie
  • Vergoeding van een deel van de kosten van een scan
  • Toegang tot een netwerk
  • Een leuk en leerzaam traject


Alle ondernemers kunnen meedoen

Het maakt voor deelname niet uit hoe ver je bent met ‘aardgasvrij’ ‘energieneutraal’. Is uw bedrijf al aardgasvrij? Of kan uw bedrijf helemaal niet zonder aardgas? Ook dan bent u van harte welkom om uw ervaringen te delen, anderen te helpen en wellicht op een andere manier te verduurzamen.
Interesse of vragen hierover? Mail Dyana Loehr via d.loehr@ecub.nl.

 

Verduurzamen? Gemeente biedt mooie kans

Kostenbesparing, concurrentievoordeel of comfortabele werkplekken. U ziet de voordelen van duurzaam ondernemen, maar wat is uw volgende stap? Bent u gevestigd op een van de Utrechtse bedrijventerreinen, dan biedt de gemeente Utrecht een mooie kans! Doe dit jaar mee aan een onderzoek naar aardgasvrije bedrijventerreinen. Samen met andere ondernemers en onder begeleiding van experts. In ongeveer zes bijeenkomsten krijgt u inzicht in hoe en wat u kunt besparen en leert u wat erbij komt kijken om als bedrijventerrein over te stappen op schone energie. Meld u vrijblijvend aan of kijk voor meer informatie op deze website.