Online samenwerken én elkaar ontmoeten bij de Energiewerkplaats Utrecht
Hoe kun je samenwerking en kennisdeling stimuleren en initiatieven voor de energietransitie in de provincie samenbrengen? De provincie Utrecht heeft daarvoor de Energiewerkplaats Utrecht opgezet. Een online community met inmiddels meer dan 400 geregistreerde gebruikers van gemeenten, woningcorporaties, bedrijven, energiecoöperaties en andere organisaties.
“De energiewerkplaats is handig om een beeld te krijgen bij wat speelt in de provincie en welke bijeenkomsten er zijn, om oproepen te plaatsen en je netwerk verder uit te bouwen. Ook vind je er oproepen voor pilots of projecten waar organisaties aan mee kunnen doen,” vertelt Gerben de Vries, projectleider bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). “Verder maak ik gebruik van de mogelijkheid om samen te werken in een online werkgroep voor het project Watt Nou! dat jongeren betrekt bij de energietransitie.” In totaal zijn er nu 16 van deze werkgroepen.
Elkaar gemakkelijk vinden
“Zo’n online werkgroep is heel praktisch. Het is een soort kleine besloten community in de energiewerkplaats. Er werken 12 gemeenten mee aan het project Watt Nou! en op deze manier kunnen we veel informatie delen. Alle basisinfo over het project is beschikbaar in de werkgroep. Het promotiemateriaal, zoals posters, bevat veel grote bestanden. Deze heb ik in de werkgroep geplaatst, zodat de betrokken gemeenten er gemakkelijk bij kunnen via een link die ik met ze heb gedeeld. Door de profielen op de werkplaats met de contactgegevens kunnen de leden van de werkgroep elkaar ook gemakkelijk vinden. Af en toe wordt een update of een reactie geplaatst, aan die manier van online samenwerken moet iedereen volgens mij nog even wennen.”
Energiewerkplaats LIVE!
Naast online samenwerken blijft het natuurlijk belangrijk om elkaar te ontmoeten en ‘in het echt’ met elkaar te praten over de energietransitie. Daarom organiseerde de provincie op 31 oktober de eerste Energiewerkplaats LIVE! Deze dag stond in het teken van delen van aansprekende voorbeelden en elkaar leren. Bijvoorbeeld hoe in de gemeente Amersfoort is gewerkt aan de warmtevisie voor deze stad, hoe de gemeente Veenendaal met de energiecaravan huiseigenaren informeert over verduurzaming van hun woning en hoe de locatiekeuze voor een aardwarmtebron tot stand komt. In de middag namen medewerkers van het Expertise Centrum Warmte (ECW) en het Planbureau voor de Leefomgeving de aanwezigen mee in de ontwikkelingen van de warmtetransitie, de overgang naar duurzame warmte voor woningen en andere gebouwen.
Beste van twee werelden
De combinatie van online samenwerken en elkaar ontmoeten werkt volgens Gerben ook goed in zijn project. “Bij Watt Nou! kunnen jongeren via een app hun mening geven, maar organiseren we ook bijeenkomsten waar jongeren een ontwerp maken voor een duurzame gemeente. Zo heb je het beste van twee werelden.”
Voor persinformatie:
karin.alberts@provincie-utrecht.nl, (06) 53 72 80 69
Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11