Landelijk Overleg Goederenvervoer gestart op Lage Weide

Op donderdag 4 november 2021 heeft Roeland Tameling namens Parkmanagement Lage Weide 30 ambtenaren van provincies en nationale overheidsinstanties welkom geheten bij het jaarlijkse Landelijk Overleg Goederenvervoer, dat werd gestart bij DUS op Lage Weide. 

Hij vertelde trots over het bedrijventerrein met verladers als Coolblue, HEMA en Fonq en logistiek dienstverleners als DHL, Kuehne & Nagel en Van Heezik. Maar hij riep ook op tot grensoverstijgende actie om knelpunten en uitdagingen op te pakken. Van het moeizame fietsverkeer over de Demkabrug (denk ook aan de bakfietsen die voor fijnmazige distributie worden ingezet) en over vrachtauto parkeren aan de openbare weg. Want die problematiek speelt van Brabant tot Overijssel en moet niet alleen lokaal worden aangepakt. 

Daarnaast sprak hij met de aanwezigen over de uitdagingen in het kader van ‘modal shift’. Lage Weide ligt strategisch aan het Amsterdam-Rijnkanaal en heeft een eigen spoorwegverbinding voor goederenvervoer. Maar toch wordt (met goede redenen) vooral getransporteerd over de weg. De business case voor andere modaliteiten moet volgens hem echt aantrekkelijker worden, anders zullen ondernemers hun logistieke processen niet aanpassen. Namens het Ministerie IenW gaven Jos Holtus en Basam Barakat een toelichting op enkele landelijke ontwikkelingen en vervolgens presenteerde Geert-Jan van der Wielen een concrete bouwlogistieke case van de provincies Utrecht/Noord-Holland/Zuid-Holland: de reis van de slimme steen.  

Andere onderdelen van het programma waren onder meer:

  • Bedrijventerreinen en goederenhubs door de bril van Rijkswaterstaat (door Loes Aarts, senior adviseur Goederenvervoer, RWS projectteam goederenhubs)  
  • Watergebonden hub case Liesboschhaven (Nieuwegein): kan woningbouw samengaan met een hubontwikkeling? Toelichting door gastspreker Robert Arends, Bureau Nieuwe Gracht, op hun recente ontwerpend onderzoek.  
  • busexcursie langs logistieke bedrijven in Utrecht-Nieuwegein-Houten (met toelichting door de bedrijven en betrokken overheden)  
  • Lage Weide: CTU (Container Terminal Utrecht) (thema: ZES, ZeroEmissionServices, batterijelektrisch varen)  
  • Liesbosch: recent geopende Jumbo DC Nieuwegein (thema: modern distributiecentrum) 
  • Plettenburg: Jos Scholman (thema: eerste openbare H2-tankstation,electrolyser en Waterstofconvenant provincie Utrecht)  
  • Nieuwegein/Lekkanaal: Prinses Beatrixsluis (thema: derde kolk) 
  • Het Klooster: regionaal logistiek bedrijventerrein (thema: ‘logistieke dozen’ en toekomstige regionale bedrijventerreinplanning) 
  • Meerpaal: TSN Groen (thema: elektrische stads/regiodistributie, jaarlijkse TSNGreenday) 


Meer weten? Bel 
Roeland Tameling via 06-17453490 of organisator Regina Horbach van de Provincie Utrecht via 06-30367214