Jonge kunstenaars aan de slag voor jubileum Waterwerken

In maart 2013 werd het sculpturenproject Waterwerken (2001-2013) onthuld. Twaalf jaar was er gewerkt aan de reeks van zeven monumentale betonnen sculpturen aan het Amsterdam-Rijnkanaal op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Bij de onthulling verscheen de omvangrijke publicatie Ruud Kuijer Waterwerken/Waterworks bij NAi-010 uitgevers in Rotterdam.  

Ter gelegenheid van dit jubileum krijgen zeven jonge kunstenaars de gelegenheid een manshoge sculptuur te maken voor het bedrijventerrein Lage Weide. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Utrecht en ILW, doordat dit initiatief voldoende steun kreeg tijdens Pitch your Project.

De jonge kunstenaars gaan een eerste stap in de buitenruimte maken. Ruud Kuijer zal de kunstenaars stimuleren en begeleiden waar nodig. De kunstwerken gaan een relatie aan met de bedrijvigheid van een van de grootse bedrijventerreinen in Nederland en zullen hierop een eigen sculpturaal antwoord formuleren. 

In december wordt de selectie bekend gemaakt. In de zomer van 2024 zullen de kunstwerken tentoongesteld worden op het plein aan de havenmonding bij atelier en paviljoen Waterwerken. Daarna zullen de sculpturen verbonden worden met de locaties van de bedrijven waarvoor ze gemaakt zijn. Stichting Buitenstaander ondersteunt het project en de organisatie is in handen van Véronique Baar, Krista van der Bron (QKunst) en Fadenka van der Sloot (Uranus Cultuurlab).