De drie grootste misverstanden over cameratoezicht

Inmiddels weten de meeste ondernemers op Lage Weide wel, dat we hier collectief cameratoezicht hebben. In de praktijk blijkt, dat er drie dingen zijn die ze NIET weten:

  1. Mede door het cameratoezicht kunt u korting krijgen op uw verzekeringspremies. Niet alleen bij Interpolis. Vraag uw eigen verzekeraar naar de mogelijkheden!
  2. De maximale bewaartijd van videobeelden is beperkt. Neem dus bij twijfel of zeker onraad direct op met de wijkagent. Hij kan de beelden voor de zekerheid opvragen.
  3. Dankzij de camera’s krijgen we ook gestolen auto’s sneller in beeld.

 

Dat laatste lichten we graag nog even aan u toe.

Vermiste Auto Register

Om bedrijventerreinen in de Gemeente Utrecht veiliger te maken hebben U-Safe, Spyke Security en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit al in 2017 hierover een samenwerkingsovereenkomst getekend voor acht bedrijventerreinen (Woonboulevard – Cartesius, Business Eiland – Lager Weide Lageweide– Papendorp – Nieuw Overvecht – Oudenrijn en Rijnsweerd).

Wat houdt deze samenwerking in?

Om criminaliteit op bedrijventerreinen een halt toe te roepen worden alle kentekens van passerende voertuigen op vrijwel alle toegangswegen gescand en gecontroleerd in het VbV – Vermiste Auto Register.

Hoe werkt het?

Op het moment dat een vermist of gestolen voertuig de beveiligingscamera’s langs de toegangswegen passeert dan wordt het  kenteken gescand en vergeleken in het Vermiste Auto Register. Op het moment dat het voertuig als vermist of gestolen staat gesignaleerd ontvangt de centralist van Spyke Security direct een melding en zet deze voor opvolging door naar politie Midden Nederland. Om het voertuig niet uit het oog te verliezen wordt er door Spyke Security een surveillanceauto ingezet die het verdachte voertuig volgt tot het moment dat de politie ter plaatse is om het voertuig en verdachte(n) staande te houden.

Succesvolle aanpak

Een gestolen auto op een bedrijventerrein betekent onraad en is een voorbode van problemen. Door deze snelle aanpak kunnen vele vormen van criminaliteit voorkomen worden. Uit de praktijk blijkt dat deze samenwerking zijn vruchten afwerpt: er is al een aantal heterdaad aanhoudingen verricht en daarnaast maakt het Openbaar Ministerie in haar onderzoek gebruik van de veiliggestelde beelden.

Voor alle partijen is deze aanpak succesvol: vervolgcriminaliteit wordt mogelijk voorkomen.  Dit zorgt voor schadelastreductie voor verzekeraars en daarnaast wordt ook nog eens de pakkans van criminelen vergroot.