Brand bij elektrische voertuigen

Bij brand met een elektrisch aangedreven voertuig is jouw veiligheid het allerbelangrijkste. Een brand in een elektrisch voertuig ziet er soms anders uit dan we gewend zijn van een auto met verbrandingsmotor. Zo hoeft er bij een brand in het accupakket niet gelijk sprake te zijn van herkenbare zwarte rook of vlammen. Er kan in eerste instantie alleen sprake zijn van het vrijkomen van gassen in de vorm van witte en grijze rook.

Blijf uit de rook!

De witte kleur van de rook lijkt misschien op stoom, maar dat is het niet! Bij brand in het accupakket komt een cocktail van gevaarlijke stoffen vanaf, waaronder waterstoffluoride en lithium-oxide.

Het belangrijkste is:

  • Blijf uit de rook
  • Onderneem zelf vooral geen bluspoging vanwege het gevaar op elektrocutie.
  • Bel op een veilige plaats (uit de rook) naar 112. Geef zo gedetailleerd mogelijk door wat er waar aan de hand is en dat het om een elektrisch voertuig gaat.
  • Blijf op afstand van het voertuig, ook als de brand uit lijkt te zijn. Wacht op instructies van de hulpdiensten.

Let op! Bij een elektrisch aangedreven voertuigen is de kans dat het voertuig spontaan opnieuw in brand gaat groot!

 

Is het risico op brand groter bij een elektrisch voertuig?

Een geparkeerd elektrisch voertuig vliegt niet sneller in brand dan een auto op diesel, benzine of andere fossiele brandstoffen. Het is wel belangrijk dat het elektrische voertuig geen beschadigingen aan het accupakket heeft opgelopen voor of tijdens het parkeren.

Meer informatie over brandveiligheid?

Bij vragen kun je terecht bij de Veiligheidsregio Utrecht via WhatsApp: 06 12958599, telefonisch via 088 878 1000, of per mail: voorlichting@vru.nl.