Provincie Utrecht, Fietsersbond en werkgevers trappen met ‘APK Fiets-pitstop’ eerste Mobiliteitsweek Utrecht af

Op donderdagochtend 16 september stond het team van Parkmanagement Lage Weide, Werken in Beweging en de monteurs van Gazelle om 5.30 uur klaar om fietsende medewerkers op Lage Weide gratis fietsonderhoud aan te bieden. De actie is onderdeel van de Mobiliteitsweek van de Provincie Utrecht waarin het stimuleren van duurzame mobiliteit centraal staat.

Aftrap mobiliteitsweek

Van 16 tot en met 22 september vindt de eerste Mobiliteitsweek plaats in de regio Utrecht. Het is een initiatief van de provincie Utrecht, die hoopt haar inwoners met talloze initiatieven te kunnen stimuleren tot gezondere manieren van mobiliteit, zoals de fiets. Woensdagmiddag 15 september opende gedeputeerde Arne Schaddelee de Mobiliteitsweek tijdens een bezoek aan een speciale ‘APK Fiets-pitstop’ op Lage Weide. Werkende fietsers kunnen hier hun fiets gratis laten checken, zodat ze nog meer gezonde fietskilometers kunnen maken. De werkgevers van Lage Weide willen hun medewerkers stimuleren om vaker op de fiets naar het werk te komen. Schaddelee verzorgde de opening samen met Esther van Garderen, directeur Fietsersbond en Karin van Looij, manager Bedrijfsvoering van Strukton Rail en vertegenwoordiger van de werkgevers van bedrijventerrein Lage Weide.

Arne Schaddelee: “We hopen met de acties deze week mensen enthousiaster te maken voor gezondere vormen van mobiliteit, zoals de fiets en wandelen. De provincie Utrecht heeft hierin al veel te bieden, denk aan het netwerk van onze snelfietsroutes die uniek zijn in de wereld. Maar we zijn er nog niet. De laatste decennia ging veel aandacht uit naar nieuwe wegen en werden fietspaden daarbij vaak vergeten. We moeten een flinke inhaalslag gaan maken. Een initiatief zoals hier op Lage Weide, waarbij werkgevers de moed hebben om 20% van hun medewerkers te verleiden uit de auto te stappen en de fiets te pakken, verdient alle lof en inspireert hopelijk andere werkgevers hetzelfde te doen.” Schaddelee doelt hiermee natuurlijk op de A2 bereikbaarheidsalliantie die onlangs van start is gegaan.

Esther van Garderen: “Fietsen is ontzettend belangrijk voor de bereikbaarheid van een bedrijventerrein als Lage Weide, en daarom verdienen fietsers wel een extra steuntje in de rug. Met de fiets-pitstop willen we fietsers stimuleren om door te gaan met hun gezonde, goedkope en milieuvriendelijke keuze.”

Karin van Looij: “Met onze prachtige fietsinfrastructuur is de fiets een soms nog onderschatte schakel in de route van huis naar werk. Niet alleen voor medewerkers die op fietsafstand wonen, maar ook voor degenen die het stuk van huis naar station of van station naar werk moeten overbruggen. De combinatie fiets en OV is wat ons betreft dé oplossing voor het fileprobleem, goed voor het milieu én het houdt de medewerker vitaal.” 

 

Fiets-pitstop geopend vanaf 05.30 op Lage Weide in Utrecht 

Iedereen die kiest om met de fiets naar het werk te reizen, verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Op donderdag 16 september konden fietsers die naar hun werk gingen op Lage Weide hun fiets langsbrengen vanaf 5.30 uur. De fietsexperts van Gazelle en Werken in Beweging voerden gratis klein onderhoud uit, verzorgden schoonmaaksessies en gaven de fietsen een check.

Het team van Parkmanagement Lage Weide was hier natuurlijk bij aanwezig om zo een steentje bij te dragen aan de promotie van het fietsgebruik op Lage Weide. Daarnaast blijven we het aanpakken van knelpunten onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld met dit fietsfilmpje over de Demkabrug.