Inspirerende P&O Netwerkbijeenkomst op Lage Weide: De Grenzen van Parttime Werken

Op 5 juni vond een boeiende P&O netwerkbijeenkomst plaats op Lage Weide, waar HR-manager Elleke Schothuis van HB-RTS ons letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken gaf. Deelnemers kregen de unieke kans om te zien hoe HB-RTS haar bedrijfsprocessen automatiseert, van het wassen van kratten tot het werken met ploegendiensten. Onder begeleiding van arbeidsmarktexpert Pieter Vermeer van NLwerktAanwerk werden belangrijke en actuele thema’s rondom parttime werken besproken.

 

Uitdagingen en kansen van parttime werken

Tijdens de bijeenkomst werden er uitdagende stellingen voorgelegd, zoals “Parttime medewerkers zijn vaak minder betrokken en minder loyaal”, “Werknemers die parttime werken hebben geen ambitie en hebben minder kans op promotie” en “Parttime werken leidt tot een lagere productiviteit en is nadelig voor de bedrijfsresultaten.” Deze stellingen zorgden voor levendige discussies, waarbij diverse inzichten naar voren kwamen. Pieter Vermeer benadrukte: “Het is belangrijk om verder te kijken dan vooroordelen en de werkelijke waarde van parttimers voor de organisatie te erkennen. Flexibiliteit is de sleutel tot een moderne en efficiënte werkomgeving.”

Wat duidelijk werd, is dat bijna 50% van de Nederlandse werknemers parttime werkt, oftewel minder dan 36 uur per week. Dit onderstreept de relevantie van het thema en de noodzaak voor werkgevers om hier flexibel mee om te gaan. Werkgevers blijken steeds meer ruimte te bieden voor parttimers, wat wijst op een veranderende arbeidsmarkt waar balans tussen werk en privéleven steeds belangrijker wordt.

De kracht van netwerken en samenwerking

Een ander belangrijk onderwerp dat ter sprake kwam, was het werken met uitzendkrachten en de verhouding tussen vaste en flexibele contracten. Er werd besproken hoe nieuwkomers en cultuurverschillen invloed kunnen hebben op de werkvloer. Deze inzichten zijn cruciaal voor HR-managers, recruiters en P&O adviseurs die streven naar een inclusieve en efficiënte werkomgeving.

NLwerktAanwerk, een initiatief van VNO-NCW, biedt kosteloos advies aan MKB-ondernemers over personeelsvraagstukken. Pieter Vermeer verzorgt trainingen over het vinden en binden van medewerkers, maar bijvoorbeeld ook over slimmer werken met AI. Deze expertise en ondersteuning zijn van grote waarde voor ondernemers die hun HR-strategieën willen verbeteren en moderniseren. Donderdag 27 juni staat Pieter ook weer klaar voor alle P&O’ers van Lage Weide tijdens de laatste Lunch meet up van dit jaar op de Hofclub. Geef je vooral op zodat we een stoel en broodje voor je klaar hebben staan!

Praktische tips voor HR-managers

Naast de waardevolle inzichten en discussies, willen we graag drie concrete tips delen die HR-managers kunnen helpen bij het optimaliseren van parttime werken binnen hun organisatie:

  1. Flexibele Werkroosters: Creëer flexibele werkroosters die zowel de behoeften van parttimers als die van het bedrijf in balans houden. Dit zorgt voor tevreden medewerkers en een efficiënte bedrijfsvoering.
  2. Betrokkenheid en Loyaliteit: Organiseer regelmatig teamactiviteiten en communicatie om de betrokkenheid en loyaliteit van parttimers te vergroten. Betrokken medewerkers zijn gemotiveerder en dragen bij aan een positieve werkcultuur.
  3. Training en Ontwikkeling: Investeer in training en ontwikkelingsmogelijkheden specifiek voor parttimers om hun vaardigheden en carrièremogelijkheden te verbeteren. Dit helpt om het volledige potentieel van je medewerkers te benutten en de algehele productiviteit te verhogen.