Update maatregelen naar aanleiding van corona
Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en culturele instellingen krijgen enorme klappen te verwerken als gevolg van de coronacrisis. Wij spreken met veel Utrechtse ondernemers die hun zorgen met ons delen en ons vertellen hoe ze op dit moment veel inkomsten mislopen. Er is ook persoonlijk contact met een aantal van jullie die hun zaak helaas tijdelijk hebben moeten sluiten. De gemeente Utrecht leeft mee en helpt daar waar mogelijk om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.
Zie de link www.utrecht.nl/ondernemen. Het formulier voor de versoepelde bijstand voor zelfstandigen is inmiddels ook online.
Eergisteren heeft de regering aanvullende maatregelen genomen, met meer bevoegdheden voor de gemeente. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM:
• Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
• Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
• Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
• Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
• Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
• Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
• Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
• Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
• Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
• De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.
Zie ook: www.uvw.nl/waterschappen-coulant-bij-uitstel-van-belastingen/
Graag ook je aandacht voor digitale criminaliteit!
– Cybercriminelen richten zich op de toegenomen groep thuiswerkers. Gebruik up-to-date apps en software. Stel updates niet onnodig uit!
– Zorg dat je wifi- of netwerkverbinding beveiligd is met een wachtwoord.
– Klik niet zomaar op links, open geen onbekende bijlagen en vul nooit gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht. Surf liever zelf naar de betreffende website en open alleen bijlagen van bekende afzenders.
– Wees ook zeer kritisch op Whatsapp of sms-berichten.
– Gebruik sterke wachtwoorden, bij voorbaat een wachtwoordzin (hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker te kraken). Gebruik niet hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken.
– Ongevraagd help-deskadvies: verbreek de verbinding.
– Voor ondernemersvragen over veilig internetgebruik: Digital Trust Center.
– Melden van internet fraude: Fraudehelpdesk.
– Online aangifte doen van internetoplichting bij de Politie.