2,5 hectare bloemrijk grasland op Lage Weide

In 2024 is 1,5 hectare omgezet van kortgemaaid gazon naar biodivers maaibeleid op twee plekken op Lage Weide. Door goede ervaringen wordt komend jaar ook het groen aan de Savannahweg gedeeltelijk omgevormd naar bloemrijk grasland, daar is nu een gedetailleerd plan voor uitgetekend.

Minder maaien, aantrekkelijke werkomgeving

Als de gemeente minder maait, komen er meer bloemen. En daardoor ook meer bijen, vlinders, andere insecten en vogels. Dat is goed voor de natuur in de stad. En medewerkers op Lage Weide krijgen er een aantrekkelijker werkomgeving door. Een groene omgeving zorgt bovendien door minder stress en nodigt uit om te bewegen. Wat weer minder verzuim en meer productiviteit met zich meebrengt. Wil je daar meer over weten, lees dan meer over de pilot Beweegvriendelijk Lage Weide.

Goede ervaringen

Een van de plekken waar in 2024 minder is gemaaid is een gebied van 1 hectare groot om ‘De Waterwerken’ van Kunstenaar Ruud Kuijer aan de Isotopenweg, langs het Amsterdam Rijnkanaal. Hier is een maaiplan gemaakt zodat de beelden goed zichtbaar blijven en er een kort gemaaid ‘wandelpad’ is tussen de beelden. Deze verandering is naar volle tevredenheid.

Plan Savannahweg

Om het groen bij de Savannahweg aantrekkelijker te maken, is hier in samenspraak met omringende ondernemers een plan gemaakt dat in het voorjaar van 2025 zichtbaar gaat worden. Hieronder zie je het plan op de plattegrond, om het groen van 1 hectare (gedeeltelijk) om te zetten naar bloemrijk hooiland.

Ook aanpassing maaibeheer rond jouw bedrijf?

Wil jij ook in jouw bedrijfsomgeving liever bloemrijk grasland? Dit kan je doorgeven aan de gemeente via www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/groenonderhoud/maaien

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met Richard Hartkamp via richardhartkamp@lageweide.nl of 06-22808973