Eindelijk rustig slapen dankzij Health Innovations

Ouders van kinderen met epilepsie kunnen vanaf nu met een gerust hart gaan slapen. Mede dankzij de financiering van Health Innovations is namelijk NightWatch op de markt gebracht. Een armband met een detectiesysteem dat berekent wanneer een kind een nachtelijke epileptische aanval heeft. Door de slimme algoritmes (op basis van bewegings- en hartslagsensoren) geeft deze ‘babyfoon’ minder vaak een vals alarm dan andere, soortgelijke apparaten. Dat geeft rust!

 

Investeren in zorginnovatie

Health Innovations bestaat sinds 2007 en in 2012 is dit bedrijf gevestigd op Lage Weide. Door te investeren in jonge start-ups die de zorg beter en betaalbaarder maken kunnen belangrijke nieuwe technologieën een snellere start maken. Daarnaast zet Health Innovations zich in om de producten waarin zij investeren in de basisvergoeding van de zorg te krijgen, zodat het ook daadwerkelijk beschikbaar wordt voor de patiënten die het nodig hebben.

 

De iPod onder de insulinepompen

Vol trots laat Dick Sietses, medeoprichter van Health Innovations, een doos vol kleurrijke kastjes zien die lijken op het design van de iPod Nano. “Dit is de Kaleido”, vertelt Sietses, “een moderne insulinepomp waarin wij geïnvesteerd hebben”. Kaleido is ontwikkeld door het bedrijf ViCentra en geeft diabetespatiënten zoveel mogelijk bewegingsvrijheid, terwijl ze hun glucoseniveau nauwkeurig kunnen beheersen. De insulinepomp is oplaadbaar en staat draadloos (via Bluetooth) in verbinding met de handset waarmee de insuline kan worden toegediend. Of zoals de makers zelf zeggen: “Wij snappen niet waarom medische hulpmiddelen er zo… medisch uit moeten zien”. En dus is het apparaat persoonlijk (in allerlei hippe kleuren), compact (kleiner dan een lucifersdoosje), simpel (geen ingewikkelde interface) en innovatief (met micropuls toediening). “Wat ook bijzonder is: zonder ons had ViCentra zich niet gevestigd in Utrecht! Onze investering heeft dus ook nieuwe werkgelegenheid voor de stad opgeleverd” aldus Sietses.

 

Van hardware naar software

De afgelopen dertien jaar hebben Dick Sietses en zijn collega Linze Dijkstra veel veranderingen gezien op het gebied van medische innovaties. Zo zijn steeds meer businessplannen gericht op software, waar het eerder vooral om mechanische techniek ging. Daarnaast is vanuit verschillende hoeken steeds meer aandacht gekomen voor innovaties in de zorg. Iets dat – zeker nu de wereld in de ban is van het coronavirus – erg belangrijk is. Door hierin slim te investeren draagt Health Innovations letterlijk en figuurlijk bij aan gezond stedelijk leven in Utrecht.