Wij maken bijzonder mooie werken

Onlangs nog in het centrum van Utrecht geweest? Dan is de kans groot dat je langs een pand bent gekomen, dat door Jurriëns is gerestaureerd. En als je in de bibliotheek bent geweest aan de Neude (het voormalige Utrechtse hoofdpostkantoor, nu Post Utrecht), dan heb je met eigen ogen kunnen zien hoe mooi het er binnen is gerestaureerd en vernieuwd. Ook dat is door Jurriëns Midden gedaan. De komende jaren komen er ongetwijfeld nog meer van zulke bijzonder mooie projecten bij.

“Jurriëns is een echt Utrechts bedrijf, in 1894 opgericht door Hendrik Jan Jurriëns,” vertelt directeur Martin Veerman. “Sinds 1998 zijn we gevestigd op Lage Weide. Naast deze vestiging (Jurriëns Midden) is er een in Den Haag (Jurriëns West). Jurriëns Zuid is in oprichting. Met onze circa zestig medewerkers bestrijken we een groot deel van het land.”

Jurriëns heeft een goede reputatie opgebouwd als restauratiespecialist. “Zoals veel bouwbedrijven hebben we een slechte periode gekend, maar die hebben we na een doorstart in 2016 ver achter ons gelaten. We staan nu weer stevig in de top van de Nederlandse restauratiemarkt. En daar zijn we trots op, want restaureren is onze passie!”

Restauratie, bouw en onderhoud

Jurriëns is ERB-gecertificeerd (Erkend Restauratiebedrijf). “In Utrecht werken we regelmatig samen met het Utrechts Monumenten Fonds (UMF) en Stadsherstel Utrecht. Maar we doen meer dan het restaureren van monumenten. Veel monumentale panden houden we in stand door ze een nieuwe bestemming te geven en/of nieuwbouw toe te voegen. Daarnaast zijn we de vaste onderhoudspartner voor onder andere de Rabobank Utrecht. Een apart specialisme is het onderhoud van zorgvastgoed. Veel zorgcomplexen zijn gevestigd in historische panden.”

Duurzaam en toekomstgericht

Duurzaamheid hoort bij restauratie. “Hergebruik van materialen is de aard van het vak. Je probeert altijd om historisch materiaal te behouden. Zijn er materialen over dan bewaren we ze, voor eventueel hergebruik in andere projecten. Bij restauratiewerkzaamheden in de Pieterskerk had men bijvoorbeeld kloostermoppen over. Die hebben we opgeslagen, uiteraard met toestemming met de opdrachtgever. Restauratie en renovatie betekent ook het verduurzamen van panden, zodat ze weer langer meegaan. Het is altijd een kwestie van vooruit- en meedenken en van flexibel inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Dat vraagt veel van het vakmanschap van onze mensen en dat vakmanschap geven we graag een-op-een door. Als erkend leerbedrijf hebben we altijd leerlingen op de werken.” Martin Veerman is bestuurslid bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) en de Vakgroep Restauratie.

Zichtlocatie?

In 1998 vestigde Jurriëns een timmerfabriek en steenhouwerij aan de Technieklaan; het kantoor was lange tijd gevestigd aan de Sophialaan. “Nadat de timmerfabriek en steenhouwerij waren gesloten, hebben we deze locatie verbouwd tot kantoor met hal en tegelijkertijd de buitenkant aangepakt. Er is hier nu ook een timmerwerkplaats voor kleinschalig, enkelvoudig hersteltimmerwerk. We hebben er de modernste apparatuur geïnstalleerd om aantrekkelijk te blijven voor jonge mensen. We zijn altijd in beweging en bezig met vernieuwen. Het is onze ambitie om nog groter te worden in restauratie en verder uit te breiden, maar wel op een rustige, gestage en verantwoorde manier. We willen vanuit Utrecht onze aannemerij blijven runnen voor het midden, westen en zuiden van Nederland. Daarbij past wel een mooie zichtlocatie op Lage Weide, vind ik. Dus als er een vrij komt, houd ik me aanbevolen.”