Terugblik Masterclass AI op de Werkvloer

Op 15 oktober 2024 organiseerde JobOn samen met de U-Tech Community een boeiende inspiratiesessie over de impact van digitale transformatie en AI op de werkvloer. Deze sessie, gehost door ILW Parkmanagement Lage Weide, bracht mkb-medewerkers én ondernemers samen om te leren over de kansen die AI biedt en hoe dit hun dagelijkse werkzaamheden kan transformeren. Onder leiding van Pieter Vermeer, directeur innovatie bij JobOn, werden deelnemers uitgedaagd na te denken over de veranderingen die digitalisering met zich meebrengt.

 

AI op de werkvloer: Wat verandert er voor jou?

Tijdens de sessie werd duidelijk dat de werkvloer al drastisch aan het veranderen is door digitalisering. Van autonome systemen tot virtuele assistenten: veel repetitieve taken worden steeds meer geautomatiseerd, wat nieuwe kansen biedt voor innovatie. Zoals Pieter Vermeer benadrukte: “AI kan ons werk efficiënter maken, maar het vraagt ook om een aanpassing in mindset. We moeten leren deze tools slim in te zetten.”

Een van de belangrijkste conclusies van de bijeenkomst was dat AI niet alleen technologie is, maar ook een kans om werk opnieuw in te richten. Medewerkers moeten leren hoe ze met deze veranderingen kunnen omgaan en er zelf voordeel uit kunnen halen.

“Het voelde alsof we op de drempel staan van een nieuwe fase. Ik heb nu veel meer vertrouwen in hoe ik AI kan gebruiken om mijn werk makkelijker te maken”
-Janine, HR-medewerker.


“Ik ga meteen aan de slag met het in kaart brengen van onze processen. Het is tijd om vooruit te kijken”
– Hans, accountmanager.

 

Drie tips voor medewerkers in het MKB

Om direct met de kansen van AI aan de slag te gaan, werden er veel praktische tips gedeeld, hierbij een selectie;

  1. Breng je processen in kaart: Alleen door goed inzicht te hebben in je werkprocessen, kun je bepalen welke stappen geautomatiseerd kunnen worden met AI. Dit bespaart tijd en biedt ruimte voor creativiteit. Veel mensen besteden bijvoorbeeld veel tijd aan Outlook, het kan dus slim om te investeren in een korte Outlook cursus.
  2. Start klein en experimenteer: Begin met kleine AI-tools, zoals automatisering van e-mails of klantvragen. Dit helpt je om de technologie geleidelijk te integreren zonder grote investeringen. Of probeer minimaal twee keer per week ChatGPT te gebruiken, want je zult zien dat je er steeds handiger in kan worden.
  3. Investeer in leren: AI is geen bedreiging, maar een kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen en up-to-date blijft met de nieuwste technologieën. Organiseer bijvoorbeeld met collega’s een maandelijks IT Café om prompts en andere handige IT tips te delen om het werk efficiënter én leuker te maken.

 

Gratis masterclass

Wil je meer leren over de kansen van AI en digitalisering voor jouw werk? Ontdek dan het FutureLab-programma via JobOn of neem via LinkedIn-contact op met Pieter Vermeer.