Politie actiedag ondermijning in de transport & logistiek sector

Op maandag 5 juni is in Utrecht een actiedag geweest rondom het thema ondermijning in de transport & logistiek sector. De gemeente Utrecht en politie in Utrecht hebben samen met het TFOC programma (Transport Facilitated Organized Crime) van de landelijke politie een actiedag georganiseerd die bestond uit twee onderdelen, namelijk; een grootschalige verkeerscontrole en bestuurlijke controles bij 16 transport & logistieke bedrijven. De verkeerscontrole vond plaats op de vrachtwagenparkeerplaats bij de Proostwetering, de bedrijfscontroles op Lage Weide en in Overvecht. De actiedag vormde onderdeel van een bredere grootschalige regionale actieweek die op verschillende locaties in Midden-Nederland heeft plaatsgevonden.

Bewustwording criminele inmenging

Met deze actieweek brengen we strafbare zaken aan het licht, maar maken we mensen in de transportsector ook bewust van criminele inmenging in de sector en hoe ze kunnen voorkomen dat zij daar slachtoffer van worden. Door de centrale ligging en goede infrastructuur van Utrecht kunnen criminelen makkelijk zaken als drugs, wapens en contant geld verplaatsen. Daarvoor kopen ze ook mensen om die in de transportsector werken, of zetten hen onder druk om mee te werken. Deze controle hoort bij een bredere aanpak van ondermijning. Bij ondermijning gebruiken criminelen legale bedrijven en diensten voor hun illegale activiteiten, vaak de handel in harddrugs.

Utrecht samen veilig

Ondermijnende criminaliteit gaat samen met intimidatie en geweld, en ontwricht onze stad. Gemeente, OM, politie en partners treden samen met partners op tegen ondermijning door grenzen te stellen én perspectief te bieden. We gebruiken en combineren onze verschillende taken en mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken. We houden bijvoorbeeld verdachten van criminaliteit aan en leggen straffen op, sluiten bedrijven en woningen die criminelen gebruiken voor drugshandel, helpen ondernemers en bewoners hun weerbaarheid te vergroten, en voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of er verder in doorgroeien. Zo houden we Utrecht samen veilig.

Meepraten?

Wil jij meepraten over het thema veiligheid en ondermijning binnen het bedrijventerrein Lage Weide? Meld je aan bij het Keurmerk Veilig Ondernemen overleg via Roeland Tameling, roelandtameling@lageweide.nl/06-17453490.