Kerstpakketten voor truckchauffeurs op Lage Weide

In de donkere dagen voor kerst de nacht moeten doorbrengen langs de weg op een bedrijventerrein. Zonder douche of toilet, volledig op jezelf aangewezen. Dat is de realiteit voor veel vrachtautochauffeurs. Ook op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Om hen een hart onder de riem te steken verraste Josien van Breda van Parkmanagement Lage Weide hen met een kerstpakket, vol met lekker eten, drinken en andere presentjes. Hiermee vraagt ze aandacht voor de barre omstandigheden van de chauffeurs en de overlast die hierdoor wordt veroorzaakt. Haar oplossing: “een speciaal parkeerterrein voor vrachtauto’s met goede voorzieningen”.

Medelijden

Van Breda leeft mee met de chauffeurs van de vrachtauto’s die ’s nachts her en der op Lage Weide staan geparkeerd: “Ze werken keihard om spullen op tijd te bezorgen. Ook voor supermarkten, zorginstellingen en ziekenhuizen. In deze coronacrisis is het extra hard werken voor hen, maar kunnen ze vanwege de maatregelen ook niet meer terecht in wegrestaurants. Dat maakt het extra schrijnend.” Van Breda benadrukt dat het probleem groter is dan de tijdelijke coronamaatregelen: “het is een structureel probleem. Op ons bedrijventerrein ontbreekt gewoon een fatsoenlijk openbaar vrachtwagen parkeerterrein!”

Oplossing

Op dit moment staan vrachtauto’s en trailers op diverse ongewenste plaatsen geparkeerd. Dat kan zo niet langer volgens Van Breda: “Door het inrichten van een parkeerterrein voor vrachtauto’s kan de overlast uit de straten op het bedrijventerrein worden geweerd en kunnen trailers op een daarvoor bestemde locatie worden geparkeerd. Dat is fijner voor de chauffeurs en ook voor de mensen die nu in het donker langs de her en der geparkeerde trucks moeten fietsen. En zo kunnen we ons terrein ook opgeruimd houden. Vergeet niet: er werken zo’n 18.000 mensen op Lage Weide. Die moeten allemaal veilig en prettig van en naar hun werk kunnen reizen. Of je nu in een vrachtauto zit of op de fiets!”

Parkmanagement

De stichting Parkmanagement Lage Weide is opgericht om het vestigingsklimaat op bedrijventerrein Lage Weide verder te verbeteren. Schoon, heel en veilig, met aandacht voor arbeidsmarkt, bereikbaarheid en community. Zodat de ruim 800 bedrijven op het terrein dagelijks hun steentje bij kunnen dragen aan gezond stedelijk leven in Utrecht. Mede daarom ontvangt de stichting ook EFRO-subsidie van de Europese Unie.

Zie ook het interview met ondernemer Jolanda Onwezen van Tetos: