Heel Utrecht Plandelt op zaterdag 26 augustus 2023

De P is van Plandelen, Peukenpockets, Panda, P-Shirts en… Poffertjes!

Op zaterdag 26 augustus komt een leger van opruimhelden in actie om in één dag 2000 Utrechtse straten, stoepen & steegjes zwerfafvalvrij te maken. De 2de Utrechtse Plandeldag belooft een feestelijk event te worden dat de hele stad groen kleurt. Tal van organisaties, verenigingen en initiatieven sluiten zich aan. Zo binden de Rangers van het Wereld Natuur Fonds, samen met Het Peukenmeisje, in Overvecht de strijd aan tegen de sigarettenpeuk en deelt Plandelman daar Peukenpockets uit. In Leidsche Rijn en in het Griftpark bakt de WasteBar poffertjes in ruil voor ingeleverd zwerfafval. Bekijk hier de oproepvideo.

P is van Plandelen

Onder het motto ‘opgeruimd, straat netjes’ roept Plandelman Utrechters op om op 26 augustus hun eigen of andermans straatje schoon te maken. Plandelen is een samenvoeging van ‘wandelen’ en ‘plastic rapen’. Samen kunnen de opruimhelden van 030 een reusachtige impact creëren. Vorig jaar lukte het om 900 straten zwerfafvalvrij te maken, dit jaar ligt de lat nog hoger met als doel maar liefst 2000 schone straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden.

P van Plattegrond

In heel Utrecht, van Lunetten en Lombok tot Leidsche Rijn, van Vleuten tot Veemarkt en van Kanaleneiland tot Overvecht gaan bewoners de straat op, met grijpstok en vuilniszak. Bekijk op Google Maps welke locaties nu al zijn geclaimd door mensen, gezinnen, vriendengroepen, wijkclubs en initiatieven: Google Map.

P van P-shirt

Er is geen officiële dresscode, maar als je iets groens in de garderobe hebt hangen: trek het vooral aan! Heb je helemaal niks groens, dan wil je misschien wel zo’n exclusief P-shirt, gedrukt in Utrecht en gemaakt voor de echte opruimheld. Als je je aanmeldt met een groep van tien man/vrouw/kids, heb je er één verdiend. Zolang de voorraad strekt.

P van Peuk

In aantallen is de sigarettenpeuk dé onbetwiste zwerfvuiltopper. Het filter bevat gifstoffen en cellulose acetaat, of in gewoon Nederlands: plastic. In Nederland heeft de sigarettenpeuk een eigen opruimheldin die zich al jaren inzet om deze bron van plastic soep te bestrijden: Bernadette Hakken, alias het Peukenmeisje. Op de Plandeldag strijkt zij in Winkelcentrum Overvecht neer en krijgt daarbij hulp van de Utrechtse afdeling van het Wereld Natuur Fonds. Die laatste neemt ook een mensgrote Panda mee als uithangbord. Plandelman is aanwezig om rokers te trakteren op speciale Peukenpockets, handige zakasbakjes die rokers een schoon geweten bezorgd.

P van Poffertjes & Prik

De WasteBar is een mobiele foodtruck, waar je voor je drankje of hapje betaalt met… geraapt zwerfafval! Speciaal voor De 2de Utrechtse Plandeldag serveert de Wastebar poffertjes voor hongerige opruimhelden; begin van de middag in Leidsche Rijn, eind van de middag in het Griftpark. Eet smakelijk! (En de dorst kan worden gelest met een drankje van fritz-cola)

P van Partij voor de Dieren

Tal van organisaties en instellingen haken bij De 2de Utrechtse Plandeldag aan. De Partij voor de Dieren is daar één van. Zij organiseren om 11:00 uur een clean-up rond Paardenveld, met aansluitend een lunch.

P van Ploggen

Voor hardlopers is er Plogging, de sportieve plandelvariant. Snelle Jelle’s kunnen zich gratis aansluiten bij hardloopclub Plogging Utrecht, die vanaf Lepelenburg 4 kilometer gaat ploggen. Uit Haarlem komt de wayoflife, de Instagramplogger die zwerfafval op een ludieke manier onder de aandacht brengt door te rennen…gehuld in een bananenpak. En hardloopgroep Julianapark neemt de cleanup van het park gewoon mee in de training.

P van PARTY!

De 2de Utrechtse Plandeldag wordt om 17:00 uur feestelijk afgesloten in het Griftpark. Daar is de grote groepsfoto, wordt de winnaar van de Plandelbingo getrokken en verzorgt het hippe frisdrankmerk fritz-kola het proost-moment.

Het volledige programma met locaties en aanvangstijden is terug te lezen op www.plandelen.nl/utrecht.

Meer informatie: www.plandelen.nl/ Volg Plandelman via Instagram