Gebruik Lage Weide niet als racebaan, rijd rustig

Eind vorig jaar vond voor de tweede maal een dodelijk ongeluk met een fietser plaats op de Niels Bohrweg. Al eerder hebben we onderzoek laten doen naar de verkeersveiligheid op Lage Weide. Hieruit bleek onder meer, dat (bestel)auto’s en vrachtauto’s regelmatig veel te hard rijden op ons bedrijventerrein. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Daarom onze dringende oproep: houd je aan de maximumsnelheid en rijd rustiger waar het kan. 

 

Snelheid  

Waarom 30 km/h of 50 km/h zoveel verschil maakt voor het ongevalsrisico blijkt uit onderstaande beschrijving.  

De stopafstand van een auto bestaat uit de reactieafstand en de remafstand. Voor een auto die 30 km/h rijdt is de stopafstand circa 13 meter. De stopafstand van auto’s die 50 km/h rijden is 27 meter. Voor auto’s die 60 km/h rijden is dat al 35 meter (zie onderstaand figuur). 

De reactieafstand van een auto die 50 km/h rijdt, is 14 meter. Stel dat een auto die 30 rijdt nog net op tijd kan remmen voor een overstekende voetganger of fietser. Als de bestuurder 50 km/h of harder gereden zou hebben, is hij nog niet eens begonnen met remmen! Hij rijdt de voetganger of fietser dus met zijn oorspronkelijke rijsnelheid aan.

Voor vrachtauto’s duurt het, zoals je zou verwachten, nog langer voordat ze stil staan. Met 30 km/h is dat 15 meter, bij 50 km/h al 33 meter en bij 60 km/h zelfs 44,5 meter. Dat is bijna een half voetbalveld!

Daarom, aan alle bestuurder op Lage Weide de oproep: houd je aan de maximumsnelheid en rijd rustiger waar het kan.

(bronnen: Goudappel & Stopafstand.nl)

Meer informatie: roelandtameling@lageweide.nl / 06-17453490