Ruim 350 deelnemers vaarexcursie Lage Weide

Op zondag 11 september werden er twee volgeboekte vaarexcursies georganiseerd in de haven van Lage Weide. Ruim 350 geïnteresseerden kregen te horen over de ontstaansgeschiedenis en de bedrijven van het gebied. Kunstenaar Ruud Kuijer vertelde daarnaast over zijn Waterwerken, de sculpturen op de dijk van het Amsterdam-Rijnkanaal.  

In de rondvaart ter ere van 900 jaar Utrecht lag de focus op de laatste 100 jaar, het tijdperk van industrie aan het water. Het begon met bedrijven als Werkspoor (anno 1913) en DEMKA (1914) langs het toenmalige Merwedekanaal. Lage Weide nam na voltooiing van het Amsterdam-Rijnkanaal het stokje in de jaren 1950 over. Er kwam als eerste een grote energiecentrale (PEGUS, tegenwoordig Eneco) en het ging in de decennia daarna door met allerlei ontwikkelingen langs het Uraniumkanaal. Denk aan bedrijven die nog steeds over water vervoeren als De Heus, AVR, Knauf, Theo Pouw en natuurlijk de Container Terminal Utrecht (CTU). 

(tekst gaat door onder de afbeeldingen)

Ruud Kuijer vertelde over zijn Waterwerken, sculpturen op de dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal. In een van deze beelden zocht hij de grens op van beeldhouwkunst en architectuur. Bezoekers werden uitgenodigd in dat beeld naar binnen te stappen en rond te lopen. Als je dan glas denkt in de openingen van het beeld … dan heb je inderdaad bijna een gebouw te pakken. En een leuk detail: bij Ruud Kuijer op het terrein liggen tijdelijk onderdelen van de oude Lekbrug bij Vianen, die in 1933 door DEMKA zijn gemaakt. Over enkele jaren krijgen deze een kunstzinnige herbestemming aan de overkant van het kanaal, als daar het DEMKA-park wordt aangelegd.

(tekst gaat door onder de afbeeldingen)

De rondvaart werd op initiatief van Taco Jansonius georganiseerd met hulp van Kunstenaar Ruud Kuijer en ILW Parkmanagement. De 350 aanwezigen waren vaak enthousiast en verwonderd over de geschiedenis, de schaal en soms zelfs de aanwezigheid van de haven en ons bedrijventerrein. Ook waren er de nodige ondernemers en medewerkers die vrienden, familie of relaties met trots meenamen op de erg geslaagde vaarexcursie.