Verslag Fietsburgemeester over Fiets naar je Werkdag!

Op donderdag 16 mei was het Fiets naar je werkdag. ILW Parkmanagement Lage Weide en fietsburgemeester Belle de Gast gaven fietsers die dag een warm welkom op Lage Weide. Lees hier haar leuke verslag!

 

Het goede gedrag belonen, in gesprek gaan met elkaar en  ervaren dat het anders kan. Het hoeft niet elke dag, het kan ook niet altijd, maar  wanneer het kan, neem de fiets in plaats van de auto! Het is echt, het  kan vaker dan je denk. Soms is er wat support voor nodig, een nieuwe fiets, een goede regenbroek en / of een (financiële) beloning vanuit een werkgever, maar het levert vele voordelen op.

16 mei 07.00  ‘Verslag Fietsburgemeester’

Het is 0700 uur donderdag ochtend 16 mei en samen met Richard (Parkmanagement Lage Weide) zijn we druk  om een ‘’echte finishboog’ over het fietspad te spannen in de bocht bij de Atoomweg 1. Het moet een klein feestje worden voor iedereen die op de fiets naar Lage Weide komt.

Een tafel met croissantjes en ontbijthoek van de Veldkeuken, een flesje appelsap van Schulp en een persoonlijke kaartje van de fietsburgemeester.

Naar keuze fietslampjes, een bidon of iets anders lekkers. En een tasje met zaadjes van het tuincentrum Steck, met de gedachte en boodschap om ook bij  je collega, vriend of familie een zaadje te planten om op de fiets naar het werk te komen.

De officiële finishboog, die vanaf 200 meter zichtbaar is, maakt dat bijna iedereen een serieuze eindsprint trekt en het merendeel van de forenzen met de armen in de lucht onder de finishboog heen rijdt! Het zorgt voor grappig situaties in de vroege ochtend en ik ben positief verrast over de bikeskills van de forenzen.

Sommige pakken al fietsend een croissantje of een bidon aan en rijden verder op weg naar het werk. Andere stoppen, pakken wat lekkers, maken een praatje en een enkeling die nog wakker moet worden rijdt gestaag door. De korte gesprekken die ik heb maken  deze ochtend extra bijzonder. Iedereen heeft een eigen verhaal om op de fiets naar het werk te gaan. Voor sommige is het normaal, maar andere hebben recent de fiets ontdekt, zien de voordelen en willen niet meer anders. Opvallend is een gesprek met een meneer uit London, die gefascineerd was over alle fietsers in Nederland, besloot zelf ook te gaan fietsen en enthousiast vertelt hoe fijn het is om je te verplaatsen met de fiets! Het maakt mij blij, de diversiteit aan fietsers en fietsen, maar ook zeker het verhaal achter de fietser. Het was een mooie ochtend, een spontane actie, maar het effect is zeer verrassend en  succesvol!

 

De realiteit en blik op de toekomst

Ondanks de vele fietsers die we langs zagen komen, is de realiteit dat het merendeel met de auto naar het werk gaat en de ring van Utrecht nog dagelijks volstaat met auto. Er een stijging zichtbaar is van het aantal fietsers, maar dit moet en kan sneller want de voordelen voor het individu, de werkgever en de maatschappij zijn groot en evenals de noodzaak om te veranderen.

De dag beginnen met een mooie fietstocht, de vogeltjes horen fluiten en aan het eind van de dag je hoofd leegmaken door op de fiets naar huis te gaan en een momentje voor jezelf te hebben. Niet meer in de file staan, gestrest je collega moeten bellen dat je niet op tijd komt vanwege de file is verleden tijd. Het uurtje sporten in de avond hoeft niet meer, het fietsen levert ‘’gratis beweegtijd’’ op. En als je al de hele dag fysiek arbeid verricht op je werk, dan is tegenwoordig een ruim aanbod aan e-bikes. Ook de voordelen voor werkgevers, als het gaat om gezondheidswinst, verzuimreductie en uiteindelijk kosten besparing worden door verschillende onderzoeken duidelijk aangetoond.

Hierbij wil ik benadrukken dat fietsen niet altijd kan en ik niet tegen de auto ben, maar wel voor de fietsgebruik. Denk in mogelijkheden, vraag hulp en begin klein. Ik probeer de donderdag te promoten als fiets dag in plaats van de dag dat je in de file staat. Start bijvoorbeeld vanaf volgende week met een dag per week, de zomer komt er aan, het zonnetje schijnt dus een perfect moment om de fiets te pakken!

Voor volgend jaar verwacht ik weer een stijging van het aantal fietsers en hoop ik nog meer fietsers te mogen verwelkomen!

Ook aan het fietsen?

Als ILW Parkmanagement Lage Weide sluiten we ons natuurlijk aan bij Belle’s hoop! En om dat te bereiken blijft Goedopweg werkgevers hulp bieden bij mobiliteit en werken we met wegbeheerders aan veiligere en comfortabeler fietsroutes.