Inspirerend DC-werkbezoek bij Stiho

Op woensdag 15 juni kwamen logistiek managers en operationeel verantwoordelijken van fulfilment bedrijven of distributiecentra op Lage Weide bij elkaar voor de eerste editie van een DC-werkbezoek. Gastheer voor de dag was Stiho, groothandel in bouwmaterialen. Doel van de bijeenkomst was om de logistieke managers van de distributiecentra op het bedrijventerrein bij elkaar te brengen om: 

  • ervaringen en tips met elkaar uit te wisselen 
  • netwerkcontacten aan te halen 
  • En om samen te kijken naar de grootste uitdagingen voor distributiecentra op Lage Weide. 


De opkomst van distributiecentra op Lage Weide is in 2022 groot, naast de al aanwezige distributiecentra. Alleen al dit jaar worden er nog zes nieuwe distributiecentra gerealiseerd en opgeleverd. Dat zorgt voor een opwaardering van Lage Weide, want de distributiecentra zijn modern, nieuw en duurzaam gebouwd. Daarnaast dragen ze bij aan intensivering van Lage Weide, er worden meer banen gecreëerd door de nieuwe distributiecentra. Een positieve boost voor het bedrijventerrein en wat aangeeft dat de distributiecentra van waarde zijn voor de stad Utrecht. Maar er zijn ook andere kanten: door de komst van nieuwe distributiecentra moeten we rekening houden met de bereikbaarheid van Lage Weide én er is een groot tekort aan personeel.
 

Gastheren Chris Homan en Robert Wester van Stiho, vertelden tijdens het DC-werkbezoek honderduit over het proces van hoe bulkaanvoer elke dag weer leidt tot 30 vrachtwagens die van het terrein geladen en al weer vertrekken. Het gehele distributiecentrum werd bekeken en op de werkvloer gaven ook werknemers een blik op hun dagelijkse werkzaamheden. Aansluitend aan de rondleiding ging de groep dieper in gesprek over verschillende onderwerpen die spelen bij distributiecentra. 

Een beknopt overzicht van de besproken onderwerpen tijdens het DC-werkbezoek bij Stiho: 

  • (Voor)opleiding is minder belangrijk dan houding, stagecontacten met scholen aanhalen, intern opleiden doet iedereen, maar gebeurt nog niet gezamenlijk 
  • Flexibele inzet van werknemers in distributiecentra, flexpool opleiden voor gezamenlijke distributiecentra in het netwerk  
  • Bereikbaarheid: de distributiecentra starten vanaf ongeveer 5.00u in de ochtend en de laatste shift eindigt rond 00.00u. Dan rijdt het openbaar vervoer op Lage Weide nog niet. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat werknemers op tijd met een duurzame vorm van mobiliteit op en naar werk kunnen komen? 
  • (Elektrische) deelfietsen kunnen een oplossing zijn voor de werktijden van het personeel van de distributiecentra. 
  • Het vinden van personeel met liefde voor techniek

     

Het 1e DC-werkbezoek werd gezien als de start van een actief netwerk van logistiek managers. Afgesproken is dat er een tweede DC-werkbezoek gepland gaat worden na de zomer. Distributiecentra kunnen veel van elkaar leren en samenwerking op meerdere vlakken helpt elkaar verder.  

We streven ernaar dat het netwerk van logistiek managers bij distributiecentra bij de tweede editie na de zomer nog groter gaat worden en alle logistiek managers op Lage Weide ontvangen dan ook een uitnodiging hiervoor. Ook is afgesproken dat hetzelfde comité nog een keer bij elkaar komt om verder in te gaan over arbeidsmarktzaken, ook hier houden we je van op de hoogte. Wil je nu al meer informatie? Neem dan contact op met Daan van Haarlem (daanvanhaarlem@lageweide.nl) of Bob van den Berg over arbeidsmarktzaken (bobvandenberg@lageweide.nl).